1 april grap Jeugdjournaal, rijles vanaf 13

Geslaagde 1 april-grap Jeugdjournaal: rijles vanaf 13 jaar

Het is een jaarlijks traditie bij het Jeugdjournaal: een goede 1 april-grap verzinnen. Ook dit jaar weer met veel succes. Het bericht dat kinderen voortaan vanaf 13 jaar autorijlessen zouden mogen volgen, leidde tot veel reacties van kinderen en volwassenen.

In het tv-item is een filmpje te zien waarin de 13-jarige Olivier zijn derde praktijkles krijgt. Dat ziet er behoorlijk levensecht uit, maar hij rijdt natuurlijk niet zelf, blijkt uit een later filmpje dat laat zien hoe de grap precies gemaakt is.

‘Echt niet gevaarlijk’

Het verlagen van de leeftijd waarop jongeren mogen lessen, is een logische stap na het succes van 2toDrive, legt Marjolijn Sonnema uit in het nieuwsitem van 1 april. De directeur Wegen en Verkeersveiligheid bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet ook mee aan de grap. “Het is echt niet gevaarlijk”, bezweert ze. Oliviers instructrice zegt dat jonge kinderen prima een auto kunnen besturen. Met 13 mogen ze lessen, vanaf 14 zouden ze examen kunnen doen.

Hoe verder het filmpje vordert, hoe ongeloofwaardiger het wordt. De jonge leerlingen zouden wel aan enkele voorwaarden moeten voldoen. Om te mogen lessen moeten ze fietsrijbewijs hebben en moeten hun benen lang genoeg zijn om bij de pedalen te kunnen. Ook mogen ze alleen rijden in het landelijk gebied, omdat daar ruimte genoeg is.

Reacties

Toch zijn er genoeg kijkers die geen nattigheid voelden. Wie op de website doorklikt om te kijken waar je als jongere de weg op mag, krijgt opnieuw Marjolijn Sonnema in beeld, die uitlegt dat het allemaal een grap is. Doorklikken deden ruim 100.000 mensen, meldt het Jeugdjournaal. Van kinderen kwamen er 2000 reacties. Op de Facebook-pagina van de NOS lieten de nodige mensen weten dat het veel te gevaarlijk vinden dat kinderen al mogen rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.