‘Meeste elektronische alcoholtesters niet betrouwbaar’

Drie op de vier elektronische alcoholtesters zijn onbetrouwbaar. Die waarschuwing is afkomstig van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Afgaan op het resultaat van zo’n meter en dan achter het stuur gaan zitten, is volgens het BIVV ronduit gevaarlijk.

De Belgische verkeersveiligheidsorganisatie testte in het eigen Alcometrie laboratorium 24 verschillende alcoholtesters die in Belgie vrij te koop zijn: zeventien met een elektrochemische zender en zeven met halfgeleidersensor. De prijzen liepen uiteen van enkele euro’s tot enkele honderden duro’s. Van elk merk of type werden drie exemplaren gekocht en getest om ook eventuele onderlinge afwijkingen op te kunnen sporen.

Smartphone

Uit de test bleek dat slechts zes van de 24 alcoholtesters voldoende nauwkeurig waren. De testers die goed bevonden werden, waren ook tevens het duurst: meer dan 100 euro. Alcoholtesters die op een smartphone konden worden aangesloten, voldeden geen van alle.

BIVV is al met al geen voorstander van alcoholtesters. “Sommige blijken echt gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan werkelijke waarde en de bestuurder hiermee het gevoel geven dat hij zonder enig probleem nog het stuur kan nemen”, aldus de organisatie. Een ander nadeel is dat testers omwille van de betrouwbaarheid geregeld door de fabrikant gekalibreerd moeten worden. Die kosten lopen behoorlijk op. “Kortom, het is beter te ‘bobben’ wanneer men iets te vieren heeft, want dat is meer betrouwbaar en ook goedkoper”, aldus het BIVV.

Testers politie wel veilig

In Belgie zijn onder meer in openbare parkeergarages alcoholtesters geplaatst waar bezoekers gratis gebruik van kunnen maken.

Om misverstanden te voorkomen laat het BIVV weten dat de alcoholtesters die de politie gebruikt niet in het onderzoek waren betrokken. De eisen die daaraan gesteld worden zijn groot en de betrouwbaarheid staat dan ook volgens het BIVV niet ter discussie. Ook chemische alcoholtesters zijn niet onderzocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.