Automobilisten onderschatten risico’s van alcohol

Bijna een op de vijf automobilisten geeft toe wel eens te rijden na meer alcohol gedronken te hebben dan de toegestane norm. Dat is een van de uitkomsten van een verkeersonderzoek dat het programma EenVandaag uitvoerde onder bijna 24.000 automobilisten. 

Ook overschat een grote groep hun rijvaardigheid onder invloed van alcohol. Uit het onderzoek blijkt dat 21 procent van de ondervraagde automobilisten denkt dat hun rijvaardigheid pas beïnvloed wordt na vier of meer glazen alcohol. In werkelijkheid is de kans dat iemand met die hoeveelheid drank op bij een verkeersongeval betrokken raakt, twee keer zo groot dan bij een nuchtere bestuurder volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap).

Afleiding door telefoon

Eerder onderzoek van EenVandaag liet al eens zien dat ruim 40 procent van de automobilisten wel eens op het scherm van hun telefoon kijkt onder het rijden. Ze doen dat onder meer om gebruik te maken van hun navigatie of om een WhatsApp-berichtje te lezen of te versturen. Ruim 70 procent vindt dat niet gevaarlijk en denkt niet dat even op hun telefoon kijken van invloed is op hun reactiesnelheid. Opiniepeiler Gijs Rademaker denkt dat automobilisten het risico onderschatten. “Uit onderzoek blijkt heel duidelijk dat als je al twee seconden wegkijkt, het risico op een ongeval drie keer zo groot is.”

Agressie en verkeersergernissen waren ook thema’s in het onderzoek. De helft van de deelnemers aan de peiling heeft het afgelopen jaar zelf te maken gehad met agressief rijgedrag. Vaak ging het dan om bumperkleven, handgebaren maken of schelden.

Bumperkleven

De grootste verkeersergernissen die de ondervraagde automobilisten noemen zijn bumperkleven (47 procent), geen richting aangeven (42 procent), bellen, sms’en of appen tijdens het rijden (41 procent), onnodig links rijden (36 procent)  en te langzaam rijden (31 procent). Bijna tweederde van de deelnemers vindt dat de agressie in het verkeer ontoelaatbare vormen aanneemt.

EenVandaag heeft een opiniepanel dat bestaat uit ruim 50.000 mensen die geregeld meedoen aan online onderzoek. Aan het verkeersonderzoek, uitgevoerd in de periode van 26 maart tot en met 7 april, namen bijna 24.000 automobilisten deel.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Automobilisten onderschatten risico’s van alcohol | RijschoolPro

Automobilisten onderschatten risico’s van alcohol

Bijna een op de vijf automobilisten geeft toe wel eens te rijden na meer alcohol gedronken te hebben dan de toegestane norm. Dat is een van de uitkomsten van een verkeersonderzoek dat het programma EenVandaag uitvoerde onder bijna 24.000 automobilisten. 

Ook overschat een grote groep hun rijvaardigheid onder invloed van alcohol. Uit het onderzoek blijkt dat 21 procent van de ondervraagde automobilisten denkt dat hun rijvaardigheid pas beïnvloed wordt na vier of meer glazen alcohol. In werkelijkheid is de kans dat iemand met die hoeveelheid drank op bij een verkeersongeval betrokken raakt, twee keer zo groot dan bij een nuchtere bestuurder volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap).

Afleiding door telefoon

Eerder onderzoek van EenVandaag liet al eens zien dat ruim 40 procent van de automobilisten wel eens op het scherm van hun telefoon kijkt onder het rijden. Ze doen dat onder meer om gebruik te maken van hun navigatie of om een WhatsApp-berichtje te lezen of te versturen. Ruim 70 procent vindt dat niet gevaarlijk en denkt niet dat even op hun telefoon kijken van invloed is op hun reactiesnelheid. Opiniepeiler Gijs Rademaker denkt dat automobilisten het risico onderschatten. “Uit onderzoek blijkt heel duidelijk dat als je al twee seconden wegkijkt, het risico op een ongeval drie keer zo groot is.”

Agressie en verkeersergernissen waren ook thema’s in het onderzoek. De helft van de deelnemers aan de peiling heeft het afgelopen jaar zelf te maken gehad met agressief rijgedrag. Vaak ging het dan om bumperkleven, handgebaren maken of schelden.

Bumperkleven

De grootste verkeersergernissen die de ondervraagde automobilisten noemen zijn bumperkleven (47 procent), geen richting aangeven (42 procent), bellen, sms’en of appen tijdens het rijden (41 procent), onnodig links rijden (36 procent)  en te langzaam rijden (31 procent). Bijna tweederde van de deelnemers vindt dat de agressie in het verkeer ontoelaatbare vormen aanneemt.

EenVandaag heeft een opiniepanel dat bestaat uit ruim 50.000 mensen die geregeld meedoen aan online onderzoek. Aan het verkeersonderzoek, uitgevoerd in de periode van 26 maart tot en met 7 april, namen bijna 24.000 automobilisten deel.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.