TomTom, navigatiesysteem

Studie naar invloed techniek op verkeersveiligheid

ROV Oost-Nederland gaat de komende maanden een verkenning doen naar de kansen, mogelijkheden en bedreigingen van technologische ontwikkelingen in het verkeer. De organisatie wil vooral weten of allerlei vormen van nieuwe technologie de verkeersveiligheid ten goede komen of juist zorgen voor afleiding.

Gekeken wordt zowel naar techniek in auto’s, als techniek op de weg. De hoeveelheid informatie die weggebruikers tot hun beschikking hebben om hun reis goed te plannen, is enorm toegenomen bijvoorbeeld in de vorm van navigatiesystemen, apps en reisplanners.

Schaduwkant

“Je zou zeggen dat dit goed is voor de verkeersveiligheid, maar er zit ook een schaduwkant aan deze ontwikkeling. Voorlopig zorgt de nieuwe technologie ook voor afleiding en onnodige informatiestromen. Denk aan appende fietsers of bellende automobilisten”, zegt Henk Driessen, programmamanager ROV Oost-Nederland in een toelichting op de eigen website.

Hij denkt dat techniek op een betere manier ingezet kan worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daar wil ROV Oost-Nederland daarom meer inzicht in zien te krijgen. Driessen: “Sluiten de dingen die wij doen op het gebied van verkeersveiligheid nog wel aan bij de technologische ontwikkelingen? Voor mij is het in ieder geval duidelijk dat we hier iets mee moeten. De risico’s erkennen en de kansen benutten.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.