verkeersborden

VVN gaat weggezakte verkeerskennis online bijspijkeren

Veel weggebruikers hebben zich voor het laatst in de verkeersregels verdiept toen ze theorie-examen deden voor hun rijbewijs. Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceert voor die groep een online cursus om de kennis bij te spijkeren.

In de afgelopen vijftien jaar is zo’n veertig procent van de verkeersregels veranderd. Wie zijn kennis niet bijhoudt, loopt dus het risico niet goed op de hoogte te zijn van actuele verkeerssituaties. Voor deze weggebruikers heeft VVN op de eigen website een korte en een uitgebreidere online verkeerstest geïntroduceerd. De uitgebreide versie biedt de nodige scholing, doordat elk antwoord wordt toegelicht. De online opfriscursus is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Verjo, Plus Media en AlSecur. VVN is er ongeveer een half jaar mee bezig geweest met de voorbereidingen.

Ouderen

Als vervolg op de online testen kunnen verkeersdeelnemers eventueel een opfriscursus in de buurt volgen. Zulke cursussen biedt VVN al langere tijd aan. Ze worden deels door geschoolde vrijwilligers gegeven, maar ook door rijscholen die voor VVN werken.

VVN richt zich om te beginnen vooral op ouderen. Ze zijn weliswaar voorzichtig in het verkeer, hebben veel ervaring, maar zijn ook kwetsbaar. Van de 570 verkeersdoden in 2013 was 65 procent ouder dan 65 jaar. “Maar de opfriscursus is voor iedereen heel zinnig die een paar jaar een rijbewijs heeft”, zegt VVN-woordvoerder José de Jong. Zo legde VVN onlangs de ouders van basisschoolkinderen een aantal vragen voor uit het verkeersexamen voor groep 7. Daaruit bleek dat ook bij een groot deel van hen de verkeerskennis wat weggezakt was.

Voorrangsregels

Uit eigen onderzoek van VVN blijkt dat de voornaamste lacunes in de kennis zitten in de voorrangsregels. “Die kennis is vaak weggezakt”, aldus De Jong. De online testen van VVN worden geleidelijk uitgebreid. De huidige testen zijn gericht op een brede groep verkeersdeelnemers. Die worden nog gevolgd door specifiekere testen voor verschillende typen bestuurders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.