Spitsmijden verbetert bereikbaarheid Arnhem en Nijmegen

Het project ‘Slim uit de Spits’ is erin geslaagd om ruim 20.000 automobilisten uit de ochtend- of avondspits te krijgen op de regioring Arnhem-Nijmegen. Daardoor is de bereikbaarheid tussen Arnhem en Nijmegen beter geworden en staan er minder files bij belangrijke knelpunten als de Waalbrug en Pleijroute.

Het project was er de afgelopen twee jaar op gericht om te stimuleren dat automobilisten die vaak in de spits reizen hun reisgedrag aanpassen. In ruil daarvoor kregen deelnemers spaarpunten die ze konden besteden in de webshop van het project. Metingen wijzen uit dat die aanpak resultaat opleverde. Deelnemers waren inderdaad bereid om hun reispatroon te veranderen. Tachtig tot negentig procent van de deelnemers bleef dat doen, ook toen de beloning inmiddels gestopt was, zo blijkt uit metingen met onder meer camera’s.

Reisgedrag aanpassen

‘Slim uit de Spits’ heeft inmiddels twee fases achter de rug. In de eerste fase is een database opgebouwd van 6.000 deelnemers. In de tweede fase is dat aantal uitgebreid tot ruim 20.000 deelnemers die hun reisgedrag hebben aangepast. De 13.000 automobilisten die voorheen vaak in de spits reden, zorgen structureel voor 35.000 mijdingen per week. Daarnaast zorgen 8.000 deelnemers die af en toe in de regio rijden voor extra ontlasting van specifieke autoknelpunten.

Met de gratis app en website kregen alle deelnemers wekelijks feedback over hun reisgedrag. Ook konden ze extra punten verdienen door extra vroeg te gaan reizen of routes met specifieke wegwerkzaamheden gedurende zes weken te mijden.

Vervolg

Het project krijgt opnieuw een vervolg. De volgende fase is er onder meer op gericht om automobilisten tijdens de werkzaamheden aan de A12 op het traject Veenendaal-Arnhem-Grijsoord daar niet in de spits te rijden. Deze werkzaamheden beginnen komend najaar. Dat geldt ook voor werkzaamheden aan de Waalbrug, die in 2017 starten. Die acties moeten leiden tot een betere doorstroming tijdens de werkzaamheden.

Slim uit de Spits’ maakt deel uit van het landelijk programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het doel is om de bereikbaarheid in Nederland te vergroten door allerlei knelpunten weg te nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Spitsmijden verbetert bereikbaarheid Arnhem en Nijmegen”

Barendina Schoester|11.09.15|19:39

Ik rij dagelijks van Veenendaal naar Westervoort en terug. Kunt u mij vertellen hoe ik mee kan doen aan spitsmijden?
Ina Schoester

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.