Minister Schultz van Haegen, Infrastructuur

Minister wil alcoholslotprogramma opnemen in strafrecht

Het alcoholslotprogramma moet blijven, maar in dan in een nieuwe vorm. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil graag dat het alcoholslot onderdeel wordt van het strafrecht in plaats van het bestuursrecht. Dat zei ze zondag in het tv-programma ‘WNL op Zondag’.

Samen met minister Van der Steur van Justitie gaat Schultz van Haegen kijken hoe de wet zo kunnen aanpassen dat een rechter het alcoholslot voortaan als straf kan opleggen aan een bestuurder die te veel gedronken had. Tot voor kort kon het CBR bestuurders die de fout in gingen verplicht laten deelnemen aan een alcoholslotprogramma.

Dubbel gestraft

Strikt genomen was dat geen straf, maar een maatregel om te voorkomen dat bestuurders met drank op konden rijden. “Het werd wel als straf ervaren”, aldus de minister. Door recente uitspraken van zowel de Raad van State als de Hoge Raad mag het CBR de maatregel niet meer opleggen. De Raad van State vindt dat het programma tot ongelijkheid leidde, doordat de maatregel voor de ene bestuurder veel zwaarder uitpakte dan voor de ander. De Hoge Raad oordeelde dat het een bestuurder die te veel alcohol op heeft niet dubbel gestraft mag worden met een alcoholslotprogramma en strafrechtelijke vervolging.

De minister liet onlangs de Tweede Kamer al weten dat vooruitlopend op een definitieve regeling ze de regels voor het alcoholslotprogramma aanpast. Tot die tijd is de maatregel van de baan. Nieuwe overtreders moeten een gedragscursus volgen of een geschiktheidsonderzoek ondergaan. Ook kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden. Wat Schultz van Haegen en Van der Steur betreft kan de rechter bestuurders die te veel gedronken hebben in de toekomst dus niet alleen een boete of een gevangenisstraf opleggen, maar ook een alcoholslotprogramma. “Het zou onwenselijk zijn als dat instrument wegvalt”, zo zei ze bij WNL.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.