Onderzoek naar andere opzet verkeersboetes

ARNHEM – Een bord met daarop de aankondiging ‘Trajectcontrole’ langs de A12 bij Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag aangekondigd dat het een streep heeft gezet door 9298 boetes omdat het trajectcontrolesysteem op de A12 bij Arnhem door onderhoudswerkzaamheden niet goed werkte. Door de storing zijn automobilisten mogelijk ten onrechte bekeurd. Om alle risico’s […]

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar een andere opzet van het systeem voor het opleggen van boetes, waaronder verkeersboetes. Dat heeft hij laten weten tijdens een overleg donderdagavond met de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan de overleg pleitte de PvdA voor een progressief boetestelsel. Die fractie stelt voor om een eerste verkeersboete lager te bestraffen. De boete zou moeten oplopen naarmate een bestuurder meer verkeersovertredingen begaat. Een “stapelboete”, in de omschrijving van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, die het plan lanceerde. Die aanpak zou niet alleen eerlijker zijn, maar ook effectiever om de veiligheid in het verkeer te vergroten omdat zo notoire verkeersovertreders harder aangepakt worden.

Verkeersveiligheid voorop

Een aantal andere fracties, waaronder CDA en SP, zag wel wat in het plan de PvdA. Ze zeiden in het verleden zelf ook al met een soortgelijk voorstel te zijn gekomen. VVD voelt er weinig voor omdat de hoogte van de boete volgens die fractie vooral gekoppeld moet zijn aan de ernst van de overtreding.

De Raad van State heeft zich in het verleden verschillende keren kritisch uitgelaten over de sterk gestegen verkeersboetes. Boetes verhogen met als doel om de rijksbegroting sluitend te krijgen, keurt de Raad van State af. De verkeersveiligheid zou voorop moeten staan. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de hoogte van de boete maar beperkte invloed heeft op het gedrag van een verkeersovertreder. Verhoging van de pakkans, werkt beter.

Inkomstenbron

Ook de ANWB keert zich al langer tegen het huidige stelsel van verkeersboetes. De bond vindt dat de overheid de boetes nu misbruikt als inkomstenbron. De relatie tussen boetes en verkeersveiligheid zou volledig zoek zijn. Daarom pleitte de ANBW vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer ook al voor een grondige herziening van het boetesysteem.

De verkeersboetes in Nederland zijn ook nog eens erg hoog, vergeleken met andere Europese landen. Vanaf 1 juli is het wel mogelijk om verkeersboetes hoger dan 225 euro in termijnen te betalen.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Onderzoek naar andere opzet verkeersboetes”

Jan Ijzendoorn|09.06.15|09:55

koppel aan verkeersboetes en aan de ernst van de overtreding een punten stelsel toe.Voorbeeld net als in Duitsland 15 punten.Als de punten op zijn rijbewijs invorderen.En dan opnieuw rijexamen.Veilige groet Jan.IJzendoorn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek naar andere opzet verkeersboetes | RijschoolPro

Onderzoek naar andere opzet verkeersboetes

ARNHEM – Een bord met daarop de aankondiging ‘Trajectcontrole’ langs de A12 bij Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag aangekondigd dat het een streep heeft gezet door 9298 boetes omdat het trajectcontrolesysteem op de A12 bij Arnhem door onderhoudswerkzaamheden niet goed werkte. Door de storing zijn automobilisten mogelijk ten onrechte bekeurd. Om alle risico’s […]

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar een andere opzet van het systeem voor het opleggen van boetes, waaronder verkeersboetes. Dat heeft hij laten weten tijdens een overleg donderdagavond met de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan de overleg pleitte de PvdA voor een progressief boetestelsel. Die fractie stelt voor om een eerste verkeersboete lager te bestraffen. De boete zou moeten oplopen naarmate een bestuurder meer verkeersovertredingen begaat. Een “stapelboete”, in de omschrijving van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, die het plan lanceerde. Die aanpak zou niet alleen eerlijker zijn, maar ook effectiever om de veiligheid in het verkeer te vergroten omdat zo notoire verkeersovertreders harder aangepakt worden.

Verkeersveiligheid voorop

Een aantal andere fracties, waaronder CDA en SP, zag wel wat in het plan de PvdA. Ze zeiden in het verleden zelf ook al met een soortgelijk voorstel te zijn gekomen. VVD voelt er weinig voor omdat de hoogte van de boete volgens die fractie vooral gekoppeld moet zijn aan de ernst van de overtreding.

De Raad van State heeft zich in het verleden verschillende keren kritisch uitgelaten over de sterk gestegen verkeersboetes. Boetes verhogen met als doel om de rijksbegroting sluitend te krijgen, keurt de Raad van State af. De verkeersveiligheid zou voorop moeten staan. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de hoogte van de boete maar beperkte invloed heeft op het gedrag van een verkeersovertreder. Verhoging van de pakkans, werkt beter.

Inkomstenbron

Ook de ANWB keert zich al langer tegen het huidige stelsel van verkeersboetes. De bond vindt dat de overheid de boetes nu misbruikt als inkomstenbron. De relatie tussen boetes en verkeersveiligheid zou volledig zoek zijn. Daarom pleitte de ANBW vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer ook al voor een grondige herziening van het boetesysteem.

De verkeersboetes in Nederland zijn ook nog eens erg hoog, vergeleken met andere Europese landen. Vanaf 1 juli is het wel mogelijk om verkeersboetes hoger dan 225 euro in termijnen te betalen.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Onderzoek naar andere opzet verkeersboetes”

Jan Ijzendoorn|09.06.15|09:55

koppel aan verkeersboetes en aan de ernst van de overtreding een punten stelsel toe.Voorbeeld net als in Duitsland 15 punten.Als de punten op zijn rijbewijs invorderen.En dan opnieuw rijexamen.Veilige groet Jan.IJzendoorn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.