Verzekeraars krijgen meer grip op dronken brokkenmaker

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat meer verzekeraars een alcoholclausule in hun polis gaan opnemen, nu ze sinds kort makkelijker inzage kunnen krijgen in processen-verbaal van de politie. Met die informatie zijn verzekeraars kansrijker als ze proberen schade te verhalen op een bestuurder die onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt. Dat zegt de Vereniging in een reactie op een onderzoek van vergelijkingswebsite Independer.

De belangenvereniging heeft met de politie afgesproken dat sinds 1 mei processen verbaal met een strafbaar feit, zoals het drinken van te veel alcohol, doorrijden na een aanrijding of roekeloos rijden, via een stichting beschikbaar komen voor verzekeraars. Zonder die informatie was het voor verzekeraars lastig om het bewijs rond te krijgen als hun verzekerden te veel gedronken hadden en dan een aanrijding veroorzaakten. Om die reden hadden sommige verzekeraars op hun WA-polissen geen alcoholclausule.

Alcoholclausule

Uit onderzoek van Independer blijkt dat maar zo’n 40 procent van de verzekeraars in staat is schade te verhalen op klanten die met te veel op een aanrijding veroorzaken. Zij hebben een uitsluiting voor rijden onder invloed opgenomen in hun polisvoorwaarden. De rest van de verzekeraars niet.

Onbegrijpelijk, zo zeggen Independer en de Vereniging van Verkeersslachtoffers bij EditieNL. De vergelijkingswebsite constateert dat sommige mensen zelfs bewust op zoek zijn naar een verzekering zonder alcoholclausule, zodat de schade gewoon vergoed wordt, mochten ze als bestuurder brokken maken met te veel alcohol op.

Polisvoorwaarden aanpassen

Dat gaat veranderen, denkt het Verbond van Verzekeraars. Door de overeenkomst met de politie, zullen waarschijnlijk meer verzekeraars een polisvoorwaarden aanpassen, ook al zijn ze daar vrij in. “Hoewel het gaat om een beperkt aantal schadegevallen per jaar en idem dito schadebedrag, vindt het Verbond het van maatschappelijk belang dat drankrijders opdraaien voor de door hun veroorzaakte schade”, aldus de belangenvereniging. “Het is onverantwoord en maatschappelijk onaanvaardbaar dat bestuurders met alcohol op achter het stuur kruipen.”

Als dronken bestuurders overigens een ongeval veroorzaken waar iemand anders bij betrokken is, dan krijgt de tegenpartij de schade altijd vergoed. Verzekeraars zijn wettelijk verplicht om dat te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.