smartphone, appen,

Smartphone achter het stuur groeiende ergernis

Smartphonegebruik achter het stuur is uitgegroeid tot één van de grootste ergernissen in het verkeer. Dat blijkt uit de nieuwste versie van het Nationale Automobilisten Onderzoek. Het gebruik van de telefoon tijdens het rijden kwam in de top tien van ergernissen binnen op plaats acht, terwijl bumperkleven het agressieve rijden van de eerste plaats afstootte.

Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door mediabedrijf YPCA. Via een internetpanel werden in april van dit jaar 667 automobilisten tussen de 18 en 69 jaar oud gevraagd naar hun mening. De onderzoekers stellen aan de hand daarvan een top tien van grootste ergernissen samen.

Smartphone

Het gebruiken van de smartphone achter het stuur komt nieuw binnen in de top tien. Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de tien automobilisten (9%) regelmatig zijn smartphone gebruikt tijdens het rijden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder (5%). In totaal gaf 13 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan zich te ergeren aan het smartphonegebruik van anderen op de weg. Het blijken met name vrouwen en ouderen (55+) te zijn die zich hier aan ergeren.

Er is sinds de opkomst van de smartphone veel aandacht voor het gebruik ervan tijdens het rijden. Zo startte de overheid de campagne ‘Aandacht in het verkeer’ en richt verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert zich specifiek op de bewustwording van de gevaren hiervan onder jongeren. De boete voor het met een telefoon in de hand rijden bedraagt 220 euro.

Bumperkleven

Ruim één op de drie automobilisten (36%) gaf aan zich te ergeren aan bumperklevers, en daardoor is dit de grootste ergernis op de Nederlandse weg. Vorig jaar was dit nog agressief rijden, maar dat gedrag eindigde nu net voor ‘het rijden met alcohol of drugs’ op de tweede plaats.

Ook files, te hard rijden binnen de bebouwde kom en rechts inhalen hoorden in 2014 nog bij de tien grootste ergernissen, maar die werden dit jaar gepasseerd door te langzaam rijden, afval of sigaretten uit het raam gooien en dus de smartphone.

ergernissen, verkeer, top10, 2015

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Smartphone achter het stuur groeiende ergernis”

Jan Ijzendoorn|09.06.15|11:50

Bij b.g.n punten.Punten stelsel invoeren aangepaste boete,en punten aftrekken naar ernst van de verkeersovertreding. Punten totaal 15 puntjes op rijbewijs invorderen.Op nieuw rijexamen.Veilige groet Jan.IJzendoorn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.