file, snelweg, auto's

Aanzienlijk langere files in eerste helft van 2015

De filezwaarte op de Nederlandse wegen is in de eerste helft van 2015 maar liefst 25 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Daarmee lijkt er een einde gekomen te zijn aan de lange periode van filedaling. Dat laat de ANWB weten nadat de cijfers van de filezwaarte in juni bekend werden.

Vooral in het midden van het land en rond Den Haag nam de vertraging als gevolg van files fors toe, maar ook rond Amsterdam en Rotterdam was het een stuk drukker.

Winterweer

De filezwaarte, die wordt berekend door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de duur ervan, was vooral in februari erg hoog als gevolg van het winterse weer. In mei was er even een afname van de filezwaarte, maar dat is volgens de ANWB te verklaren doordat Nederlanders door feestdagen en vakanties vaker vrij waren.

In juni steeg de filezwaarte met ongeveer zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral tijdens de ochtendspits was het een stuk drukker. In het oosten van het land was de meest opvallende stijging te noteren met maar liefst 79 procent. In de zuidelijke provincies nam de filezwaarte juist wel af, zelfs met 23 procent.

filezwaarte, juni 2015

Drukste kruispunten

De ANWB heeft ook een top tien in kaart gebracht met de trajecten waar het vaakst files voorkomen. Ook hier komen de snelwegen richting en vanuit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht sterk naar voren als routes om liever te mijden tijdens de spits.

File top 10 eerste helft 2015

  1 A1 Amsterdam -> Amersfoort knp. Eemnes – knp. Hoevelaken
  2 A20 Hoek van Holland <-> Gouda knp. Kleinpolderplein – knp. Terbregseplein
  3 A13 Den Haag -> Rotterdam Delft – Berkel en Rodenrijs
  4 A27 Utrecht -> Breda Lexmond – Gorinchem
  5 A1 Amersfoort -> Amsterdam knp. Muiderberg
  6 A15 Rotterdam -> Gorinchem Hendrik-Ido-Ambacht – Sliedrecht
  7 A27 Almere -> Utrecht Hilversum – Bilthoven
  8 A9 Alkmaar -> Amstelveen knp. Rottepolderplein – Badhoevedorp
  9 A16 Breda -> Rotterdam knp. Ridderkerk – knp. Terbregseplein
 10 A58 Tilburg -> Eindhoven Moergestel – Oirschot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.