Papieren ‘geeltje’ definitief vervangen door digitale bekeuring

De papieren bekeuring verdwijnt binnen nu en een jaar definitief uit het Nederlandse straatbeeld. Het zogenoemde ‘geeltje’, dat wordt achtergelaten onder een ruitenwisser als door de politie een (verkeers)overtreding wordt geconstateerd, wordt vervangen door een digitale bon. De printbonnen worden fasegewijs gedigitaliseerd tot medio 2016.

De nieuwe werkwijze komt voort uit de wet Digitale Handhaving Veel Voorkomende Overtredingen, die sinds november 2014 van kracht is. Deze heeft tot gevolg dat de administratieve afhandeling op straat sneller en eenvoudiger verloopt en dat een bekeuring veel sneller op de deurmat van de bekeurde ligt.

Nieuw papiertje

Wanneer je als automobilist staande wordt gehouden door een agent, wordt in de nieuwe situatie geen printbon meer uitgereikt. De bekeuring valt rechtstreeks op de deurmat. Wanneer een digitale bon wordt uitgeschreven voor een parkeerovertreding, dan wordt er een nieuw papiertje achtergelaten: een Mededeling van Beschikking (zie afbeelding). Die mededeling is een gestandaardiseerd label en vervangt zodoende de handgeschreven bon.

Het label kan om een ruitenwisser, handvat of om een dakrail van een auto worden aangebracht en is volgens de politie vergelijkbaar met een kofferlabel van vliegtuigmaatschappijen. “Dit label is dusdanig gemaakt dat het bij verwijdering stuk gaat”, zo meldt de politie. “Gegevens zoals de aard van de overtreding, het bedrag en de naam van de verbalisant worden pas bekend als de sanctie is ontvangen.”

Het duurt ongeveer zes dagen voordat de kentekenhouder de sanctie thuis ontvangt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Papieren ‘geeltje’ definitief vervangen door digitale bekeuring | RijschoolPro

Papieren ‘geeltje’ definitief vervangen door digitale bekeuring

De papieren bekeuring verdwijnt binnen nu en een jaar definitief uit het Nederlandse straatbeeld. Het zogenoemde ‘geeltje’, dat wordt achtergelaten onder een ruitenwisser als door de politie een (verkeers)overtreding wordt geconstateerd, wordt vervangen door een digitale bon. De printbonnen worden fasegewijs gedigitaliseerd tot medio 2016.

De nieuwe werkwijze komt voort uit de wet Digitale Handhaving Veel Voorkomende Overtredingen, die sinds november 2014 van kracht is. Deze heeft tot gevolg dat de administratieve afhandeling op straat sneller en eenvoudiger verloopt en dat een bekeuring veel sneller op de deurmat van de bekeurde ligt.

Nieuw papiertje

Wanneer je als automobilist staande wordt gehouden door een agent, wordt in de nieuwe situatie geen printbon meer uitgereikt. De bekeuring valt rechtstreeks op de deurmat. Wanneer een digitale bon wordt uitgeschreven voor een parkeerovertreding, dan wordt er een nieuw papiertje achtergelaten: een Mededeling van Beschikking (zie afbeelding). Die mededeling is een gestandaardiseerd label en vervangt zodoende de handgeschreven bon.

Het label kan om een ruitenwisser, handvat of om een dakrail van een auto worden aangebracht en is volgens de politie vergelijkbaar met een kofferlabel van vliegtuigmaatschappijen. “Dit label is dusdanig gemaakt dat het bij verwijdering stuk gaat”, zo meldt de politie. “Gegevens zoals de aard van de overtreding, het bedrag en de naam van de verbalisant worden pas bekend als de sanctie is ontvangen.”

Het duurt ongeveer zes dagen voordat de kentekenhouder de sanctie thuis ontvangt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.