bejaarde bestuurder

Online test geeft automobilist zicht op rijkwaliteiten

Goed en verantwoord leren autorijden stopt niet bij het rijexamen. Een nieuwe online test geeft ervaren en oudere automobilisten nu zicht op hun eigen verkeersgedrag in allerlei situaties om de eigen rijvaardigheid te kunnen verbeteren. De Zelfevaluatie Ervaren Automobilisten is ontwikkeld door RoyalHaskoningDHV en Cito, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROVON).

Deelnemers aan de test ontvangen na deelname een scorekaart met sterke kanten en aandachtspunten voor het eigen rijgedrag. De resultaten worden door ROVON gebruikt om meer inzicht te krijgen in de diversiteit van ervaren en oudere automobilisten.

Diversiteit

“De problemen die ervaren en oudere automobilisten in het verkeer beleven, verschillen sterk van individu tot individu”, zo wordt de aanleiding tot de onderzoekstest ingeleid door ROVON. “We willen op deze manier meer inzicht krijgen in de diversiteit van ervaren en oudere automobilisten. Op ons verzoek hebben RoyalHaskoningDHV en het Cito daarom de test ontwikkeld.”

Het doel van de test is om de gebruiker aan het denken te zetten over de eigen sterke en minder sterke kanten. “De zelfevaluatie heeft een aantal voordelen: de uitslag is vrijblijvend en bedoeld om mensen aan het denken te zetten, er is geen bindend oordeel of advies aanverbonden, en het kan worden ingevuld in de eigen vertrouwde omgeving op elk gewenst moment. We houden een betrouwbare spiegel voor door aan te geven wat de sterke kanten zijn van de automobilist en wat mogelijk aandachtspunten zijn.”

Vier deeltesten

Deelnemers kunnen de test online invullen en op ieder moment afbreken en later doorzetten. In de test worden zaken uit het verleden bevraagd en worden verkeerssituaties getoond op video’s en afbeeldingen waarbij een actie moet worden ingeschat. De test is opgebouwd in vier deeltesten:

  • Test autogebruik en rijervaring: vragen over de kans om een schade- of letselongeval te krijgen op basis van eerdere betrokkenheid bij verkeersongevallen en verkeersgedrag.
  • Zelfevaluatie rijgedrag: vragen over de eigen vaardigheden, impulsen en motieven tijdens het autorijden en het eigen rijgedrag. De geïllustreerde vragen hebben betrekking op veiligheid, doorstromen en voertuigcontrole.
  • Situatiebewustzijn: vragen over bewust zijn van veranderingen in het verkeer en problemen hierbij die ontstaan als gevolg van verminderde visuele aandacht en afnemende snelheid van informatieverwerking. Deelnemers beoordelen zestien videofragmenten van gevaarlijke verkeerssituaties.
  • Complexiteit autorijden: Vragen over de taken van het autorijden, die onderling sterk verschillen in moeilijkheidsgraad. De beleving van specifieke complexe en simpele taken wordt gemeten door dia’s van specifieke situaties voor te leggen en te bevragen hoeveel inspanning het kost om dit op te lossen.

Deelnemers ontvangen na afloop een scorekaart met de belangrijkste resultaten. Deze kaart wordt in de loop van het onderzoek verder gespecificeerd en uitgebreid.

Doe de test HIER.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Online test geeft automobilist zicht op rijkwaliteiten”

Jaap Cornelis|13.08.15|22:24

Leuke test!! Toch vraag ik me af waarom in alle verkeerssituaties gevraagd wordt hoeveel inspanning en aandacht de verkeerstaak van de bestuurder vraagt. In vrijwel alle situaties is een grote hoeveelheid aandacht gewenst zonder dat dat nou direct een grote hoeveelheid inspanning kost. Beetje jammer dat dat niet tot uiting gebracht kan worden in de beantwoording van de vragen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.