Rijinstructeurs helpen tieners bewuster het verkeer in

Ruim 1.600 leerlingen van middelbare scholen in Zeeland nemen de komende weken deel aan RoadSense. Dit educatieprogramma is bedoeld om jongeren bewuster te maken van de risico’s in het verkeer door ze bijvoorbeeld een stukje auto te laten rijden. Speciaal getrainde rijinstructeurs leveren hun bijdrage aan het programma.

De Zeeuwse jongeren doorlopen het programma tot en met 25 september in de Zeelandhallen in Goes, op initiatief van de Mercedes-Benz Driving Academy. De organisatie ligt mede in handen van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland.

RoadSense

RoadSense is een interactief, educatief programma dat jongeren weerbaarder maakt in het verkeer. RoadSense laat jongeren kritisch stilstaan bij keuzes en beslissingen die anders zonder nadenken worden genomen. Omdat alle deelnemers als onderdeel van RoadSense zelf een keer achter het stuur plaatsnemen, is de ervaring en daarmee het leereffect bijzonder intensief.

Dat blijkt ook uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), waarin wordt aangetoond dat RoadSense werkt. Zo blijkt dat jongeren zich na het volgen van het programma beter bewust zijn van risico’s in het verkeer. Daarnaast levert RoadSense een positieve bijdrage aan het verantwoordelijkheidsgevoel van deze jongeren.

Rijinstructeurs assisteren

Het RoadSense-programma is een combinatie van kennisoverdracht, praktijkoefeningen en groepsdiscussies. De deelnemers aan RoadSense worden aangemoedigd om actief verschillende perspectieven van het verkeer te beleven en te beoordelen, en zo hun eigen verantwoordelijkheid als weggebruiker te vergroten.

Tijdens de praktijkoefeningen ervaren ze onder leiding van speciaal getrainde rijinstructeurs op welke wijze ze in de auto veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, bijvoorbeeld door een correct gebruik van veiligheidsgordels of het degelijk vastleggen van bagage. Daarnaast nemen de leerlingen zelf plaats achter het stuur, enerzijds om ook vanuit het perspectief van de bestuurder te ervaren welke rol die in het verkeer heeft. “Maar ook om leerlingen er op te wijzen welke juridische, verzekeringstechnische en sociale vragen het rijden zonder rijbewijs oproept”, zo stelt de organisatie. “Daarnaast maakt het zelf autorijden op deze leeftijd RoadSense tot een blijvende ervaring en blijft op deze manier ook de tijdens het programma opgedane kennis langer hangen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijinstructeurs helpen tieners bewuster het verkeer in | RijschoolPro

Rijinstructeurs helpen tieners bewuster het verkeer in

Ruim 1.600 leerlingen van middelbare scholen in Zeeland nemen de komende weken deel aan RoadSense. Dit educatieprogramma is bedoeld om jongeren bewuster te maken van de risico’s in het verkeer door ze bijvoorbeeld een stukje auto te laten rijden. Speciaal getrainde rijinstructeurs leveren hun bijdrage aan het programma.

De Zeeuwse jongeren doorlopen het programma tot en met 25 september in de Zeelandhallen in Goes, op initiatief van de Mercedes-Benz Driving Academy. De organisatie ligt mede in handen van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland.

RoadSense

RoadSense is een interactief, educatief programma dat jongeren weerbaarder maakt in het verkeer. RoadSense laat jongeren kritisch stilstaan bij keuzes en beslissingen die anders zonder nadenken worden genomen. Omdat alle deelnemers als onderdeel van RoadSense zelf een keer achter het stuur plaatsnemen, is de ervaring en daarmee het leereffect bijzonder intensief.

Dat blijkt ook uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), waarin wordt aangetoond dat RoadSense werkt. Zo blijkt dat jongeren zich na het volgen van het programma beter bewust zijn van risico’s in het verkeer. Daarnaast levert RoadSense een positieve bijdrage aan het verantwoordelijkheidsgevoel van deze jongeren.

Rijinstructeurs assisteren

Het RoadSense-programma is een combinatie van kennisoverdracht, praktijkoefeningen en groepsdiscussies. De deelnemers aan RoadSense worden aangemoedigd om actief verschillende perspectieven van het verkeer te beleven en te beoordelen, en zo hun eigen verantwoordelijkheid als weggebruiker te vergroten.

Tijdens de praktijkoefeningen ervaren ze onder leiding van speciaal getrainde rijinstructeurs op welke wijze ze in de auto veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, bijvoorbeeld door een correct gebruik van veiligheidsgordels of het degelijk vastleggen van bagage. Daarnaast nemen de leerlingen zelf plaats achter het stuur, enerzijds om ook vanuit het perspectief van de bestuurder te ervaren welke rol die in het verkeer heeft. “Maar ook om leerlingen er op te wijzen welke juridische, verzekeringstechnische en sociale vragen het rijden zonder rijbewijs oproept”, zo stelt de organisatie. “Daarnaast maakt het zelf autorijden op deze leeftijd RoadSense tot een blijvende ervaring en blijft op deze manier ook de tijdens het programma opgedane kennis langer hangen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.