kilometerheffing, wegenbelasting, brandstof, prijs, regeerakkoord

ANWB wil investeringen in verkeersveiligheid en bereikbaarheid

De ANWB roept het kabinet op om meer geld te reserveren voor nieuwe wegen en fietspaden en om een stevigere, gezamenlijke aanpak op te zetten om Nederland verkeersveiliger te maken. De organisatie voor verkeer en toerisme stelt dit naar aanleiding van de nieuwe Rijksbegroting die tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd.

De ANWB stelt dat de economie op de rails staat, en dat het daarom tijd is om de blik vooruit te werpen. De organisatie denkt dat door de economische groei de bereikbaarheid in Nederland onder druk komt te staan en dat doelen voor verkeersveiligheid uit zicht raken.

Filedruk neemt toe

Volgens de organisatie neemt met het beter draaien van de economie ook de filedruk weer fors toe. Deze steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 25 procent. “Met de voorspelde economische groei zullen Nederlanders steeds vaker en langer in de file staan”, zo stelt de ANWB in een verklaring.

Daarnaast concludeert zij dat in de begroting bijna alle investeringsmiddelen voor infrastructuur al belegd zijn en dat voor de langere termijn nog onduidelijk is of het Rijk voldoende middelen beschikbaar heeft voor aanleg, beheer en onderhoud. “De ANWB dringt er bij het kabinet op aan op om voldoende middelen voor wegen en fietspaden te reserveren, zodat de bereikbaarheid in Nederland ook op de lange termijn gegarandeerd blijft”, zo wordt gezegd.

Een betere verkeersveiligheid

Een positieve noot heeft de ANWB voor het feit dat de doelen voor verkeersveiligheid in de Begroting voor 2016 overeind staan. De organisatie is echter van mening dat deze doelen in de praktijk uit zicht aan het raken zijn. “Het aantal verkeersgewonden is bijvoorbeeld met ruim 20.000 gewonden dit jaar ver verwijderd van de doelstelling (maximaal 10.600 gewonden per jaar). De ANWB vindt dat we dat in Nederland niet kunnen en mogen laten gebeuren en pleit daarom voor een stevige gezamenlijke aanpak om Nederland verkeersveiliger te maken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.