Zomerbanden, ANWB, test

‘1 op 10 verkeersdoden in VK gevolg van slechte banden’

Een op de tien verkeersdoden in het Verenigd Koninkrijk ontstaat als gevolg van slechte of op verkeerde spanning gebruikte banden. Er vielen daar volgens cijfers van de Britse bandenbranche vorig jaar bijna 3.300 doden in het verkeer, waarbij het vrijwel zeker is dat 300 van deze ongevallen het gevolg zijn van slechte controle en onderhoud. Daarom slaat de branche alarm, zo stelt Autoblog.

Hoe nauwkeurig die cijfers zijn is overigens maar de vraag. Uit een rapport van ETSC dit jaar bleek eerder dat er in het Verenigd Koninkrijk in 2014 slechts 1.807 verkeersdoden vielen. Bij hoeveel procent daarvan de oorzaak bij banden ligt, is niet duidelijk.

Kale banden

De branche waarschuwt voor slecht onderhoud, zo tekent Autoblog op. Een kwart van de automobilisten zou bijvoorbeeld rondrijden op kale banden, terwijl beschadigingen aan banden nauwelijks worden opgemerkt.

Volgens de branche is het aantal verkeersdoden als gevolg van slechte banden aan het stijgen. Er wordt geimpliceerd dat de crisis heeft veroorzaakt dat automobilisten steeds minder vaak goed onderhoud plegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.