zebrapad, voetganger, oversteekplaats

‘Vluchtelingen uitleggen wat een stoep en een verkeerslicht is’

zebrapad, voetganger, oversteekplaats

De grote groep vluchtelingen die recentelijk ons land is binnengekomen gaat binnenkort waarschijnlijk verkeersles krijgen. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is daar voor deze groep nieuwe inwoners van ons land veel behoefte aan. De afgelopen weken ontstonden meermaals gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld toen onlangs drie Syriërs over de snelweg fietsten.

Het plan van VVN startte regionaal in Zuid-Holland als een regionaal initiatief. Nu is de verkeersveiligheidsorganisatie van plan om subsidie aan te vragen en het project landelijk uit te rollen.

Standaardcursus

Het gaat om een zeer basale standaardcursus die aan de vluchtelingen zal worden aangeboden, zo laat woordvoerder Rob Stomphorst weten. “Het gaat puur en alleen om de basis. Zoals de plaats op de weg, de functie van een stoep en die van een verkeerslicht.” De cursus is gerelateerd aan de ‘Iedereen veilig over straat’-missie van VVN. Er zijn al speciale cursussen voor bijvoorbeeld ouderen en kinderen, en deze worden aangepast naar het niveau van vluchtelingen.

De cursus zal zowel theorie- als praktijklessen omvatten, zo zegt Stomphorst. “Zodat ze weten wanneer ze voorrang moeten verlenen en wanneer ze moeten stoppen. En op welke punten ze veilig kunnen oversteken.” Het is nog onbekend wanneer de cursussen van start gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.