Ongeveer 250.000 automobilisten zien te slecht om te rijden

Ruim één op de tien bestuurders in Nederland ziet niet optimaal. Zelfs 2,4 procent van alle automobilisten heeft zo’n slecht zichtvermogen dat zij volgens de normen van het CBR niet zouden mogen rijden, wat zou gaan over ongeveer 250.000 bestuurders. Dat blijkt uit onderzoek van Pearle en Veilig Verkeer Nederland (VVN). De verkeersveiligheidsorganisatie vindt de resultaten schrikbarend. “Goed zien is van essentieel belang.”

Het onderzoek werd dit jaar uitgevoerd onder 1206 automobilisten. Zij hadden op een mobiel oogmeetstation bij een tankstation in Woudenberg of bij een van de filialen van de opticien gratis hun ogen op laten meten.

Deel niet rijgeschikt

Daardoor werd bekend dat 12 procent van hen niet optimaal ziet omdat zij geen bril of lenzen dragen terwijl dit eigenlijk wel nodig is of omdat zij die niet in de goede sterkte dragen. Verder blijkt 2,4 procent van de weggebruikers in Nederland door toedoen van slecht zicht eigenlijk niet rijgeschikt. Volgens de richtlijnen van het CBR moet de gezichtsscherpte minimaal 0,5 zijn met één of twee ogen, en dit is dus bij een heel aantal personen niet het geval. Gezichtsscherpte stelt ons in staat om op afstand goed te zien, en deze ligt normaal tussen de 0,8 en de 1,5.

VVN vindt de resultaten schrikbarend, zo zegt woordvoerder Rob Stomphorst. “Goed zien in het verkeer is van essentieel belang. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van iedere automobilist. Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen die de auto in stapt, zijn of haar ogen regelmatig laat controleren.”

Laagstaande zon

Ook andere onderdelen van slecht zicht onderweg werden onderzocht. Zo zei één op de drie automobilisten in het afgelopen half jaar in gevaar te zijn gekomen door slecht zicht als gevolg van de laagstaande zon of verblinding door een tegenligger. Door slecht zicht bij een andere automobilist kwam zelfs 41 procent in gevaar. Over het algemeen blijkt de laagstaande zon in de winter de grootste hinder te veroorzaken.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ongeveer 250.000 automobilisten zien te slecht om te rijden | RijschoolPro

Ongeveer 250.000 automobilisten zien te slecht om te rijden

Ruim één op de tien bestuurders in Nederland ziet niet optimaal. Zelfs 2,4 procent van alle automobilisten heeft zo’n slecht zichtvermogen dat zij volgens de normen van het CBR niet zouden mogen rijden, wat zou gaan over ongeveer 250.000 bestuurders. Dat blijkt uit onderzoek van Pearle en Veilig Verkeer Nederland (VVN). De verkeersveiligheidsorganisatie vindt de resultaten schrikbarend. “Goed zien is van essentieel belang.”

Het onderzoek werd dit jaar uitgevoerd onder 1206 automobilisten. Zij hadden op een mobiel oogmeetstation bij een tankstation in Woudenberg of bij een van de filialen van de opticien gratis hun ogen op laten meten.

Deel niet rijgeschikt

Daardoor werd bekend dat 12 procent van hen niet optimaal ziet omdat zij geen bril of lenzen dragen terwijl dit eigenlijk wel nodig is of omdat zij die niet in de goede sterkte dragen. Verder blijkt 2,4 procent van de weggebruikers in Nederland door toedoen van slecht zicht eigenlijk niet rijgeschikt. Volgens de richtlijnen van het CBR moet de gezichtsscherpte minimaal 0,5 zijn met één of twee ogen, en dit is dus bij een heel aantal personen niet het geval. Gezichtsscherpte stelt ons in staat om op afstand goed te zien, en deze ligt normaal tussen de 0,8 en de 1,5.

VVN vindt de resultaten schrikbarend, zo zegt woordvoerder Rob Stomphorst. “Goed zien in het verkeer is van essentieel belang. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van iedere automobilist. Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen die de auto in stapt, zijn of haar ogen regelmatig laat controleren.”

Laagstaande zon

Ook andere onderdelen van slecht zicht onderweg werden onderzocht. Zo zei één op de drie automobilisten in het afgelopen half jaar in gevaar te zijn gekomen door slecht zicht als gevolg van de laagstaande zon of verblinding door een tegenligger. Door slecht zicht bij een andere automobilist kwam zelfs 41 procent in gevaar. Over het algemeen blijkt de laagstaande zon in de winter de grootste hinder te veroorzaken.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.