controle, politie, rijbewijs

Politie controleert nauwelijks op ingevorderde rijbewijzen

Automobilisten waarvan het rijbewijs wordt ingevorderd voor een ernstige verkeersovertreding worden amper tot nooit gecontroleerd door politie of justitie. De Dienst Verkeer van het Openbaar Ministerie geeft toe dat er geen middelen voorhanden zijn om die rijontzeggingen te controleren. Dat meldt de Telegraaf.

“Het moet altijd via staandehoudingen gebeuren en dat maakt het lastig”, zegt een woordvoerder van het OM. De vraag kwam bovendrijven toen deze week een hardrijder werd aangehouden die midden in zijn rijontzegging van acht jaar zit. Hij kreeg in 2011 voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval de ontzegging, maar hield zich hier niet aan en ramde dit keer frontaal een andere auto.

Drankrijders

De bestuurders kunnen dus vaak ongehinderd weer achter het stuur kruipen. “Je ziet hetzelfde probleem met drankrijders”, zegt het OM. “Die pak je ook alleen als ze in een fuik rijden of gepakt worden op hun rijgedrag. Maar een wondermiddel is er helaas niet om dit probleem te tackelen.”

Volgens voormalig landelijk politieofficier Koos Spee ging dat vroeger een stuk anders. “Ik ben zelf politieagent geweest in Den Haag en daar wisten we precies wie in onze wijk een rijontzegging had. Daar ging je dan extra bij langs. Zo liet je blijken dat hij in de gaten gehouden werd”, meldt hij in de krant. Hij is voorstander van meer controle op de rijontzegging.

Rijinstructeurs rijbewijs kwijt

In de afgelopen periode raakten ook enkele rijinstructeurs hun rijbewijs kwijt voor een stevige verkeersovertreding. Zo werd die van een Geldropse rijschoolhouder ingevorderd nadat hij 80 kilometer per uur te hard reed, en reed een rijinstructeur nabij Rotterdam 164 per uur op een traject waar 100 is toegestaan. Of zij alweer auto aan het rijden zijn of zelfs het rijles geven al opnieuw hebben opgestart, is waarschijnlijk ook niet gecontroleerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.