‘Nooit meer door rood’ dankzij pratende verkeerslichten

De gemeente Delft en Siemens onderzoeken of zij de verkeersveiligheid en de -doorstroming kunnen vergroten door verkeerslichten te laten ‘praten’ met auto’s. Door de informatie wanneer een verkeerslicht op groen, geel of rood springt op termijn te combineren met het navigatiesysteem, wordt niet alleen automatisch de snelste route aangegeven, maar word je ook niet meer verrast door op rood springende verkeerslichten.

In Delft levert Siemens al jaren regelinstallaties voor het aansturen van verkeerslichten. Deze bevatten alle data over wanneer een richting groen wordt en hoe lang een richting nog groen, rood of geel blijft. In samenwerking met de gemeente Delft onderzoekt Siemens of en hoe deze informatie met weggebruikers kan worden gedeeld. Uiteindelijk doel is dat automobilisten op basis van deze informatie kunnen anticiperen door hun snelheid -en via het navigatiesysteem desgewenst hun route- aan te passen.

Landelijk voorbeeld

Het onderzoek is gestart op het kruispunt Van Miereveltlaan / Maria Duystlaan. Bij gebleken succes willen Siemens en de gemeente Delft een oplossing ontwikkelen die zij stapsgewijs uitbouwen tot een landelijk voorbeeld. “Als gemeente hebben we veel ervaring met innovatieve verkeerstoepassingen. Een voorbeeld is de wachttijdvoorspelling voor fietsers”, aldus wethouder Verkeer Lennart Harpe. “Tal van mobiliteitsinnovaties die in Delft zijn getest, of waarbij we als gemeente betrokken waren, zijn uitgegroeid tot nationale standaarden”.

Eddy Verhoeven, Siemens projectleider: “Dit initiatief sluit naadloos aan bij de kennis die in Delft en bij Siemens aanwezig is op het vlak van intelligente verkeerssystemen. Ook deze nieuwe demonstratie biedt veelbelovende perspectieven en past uitstekend binnen het Beter Benutten Programma van de Rijksoverheid.”

Spookfiles A58

Zowel op nationaal als internationaal niveau vinden momenteel veel ontwikkelingen plaats op het gebied van zogenaamde Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS). Hierbij communiceren voertuigen met elkaar én met de vaste infrastructuur, de zogenaamde wegkantsystemen. Technologieconcern Siemens is bij diverse C-ITS projecten betrokken. Zo participeert het bedrijf in een C-ITS project om spookfiles op de A58 te bestrijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Nooit meer door rood’ dankzij pratende verkeerslichten | RijschoolPro

‘Nooit meer door rood’ dankzij pratende verkeerslichten

De gemeente Delft en Siemens onderzoeken of zij de verkeersveiligheid en de -doorstroming kunnen vergroten door verkeerslichten te laten ‘praten’ met auto’s. Door de informatie wanneer een verkeerslicht op groen, geel of rood springt op termijn te combineren met het navigatiesysteem, wordt niet alleen automatisch de snelste route aangegeven, maar word je ook niet meer verrast door op rood springende verkeerslichten.

In Delft levert Siemens al jaren regelinstallaties voor het aansturen van verkeerslichten. Deze bevatten alle data over wanneer een richting groen wordt en hoe lang een richting nog groen, rood of geel blijft. In samenwerking met de gemeente Delft onderzoekt Siemens of en hoe deze informatie met weggebruikers kan worden gedeeld. Uiteindelijk doel is dat automobilisten op basis van deze informatie kunnen anticiperen door hun snelheid -en via het navigatiesysteem desgewenst hun route- aan te passen.

Landelijk voorbeeld

Het onderzoek is gestart op het kruispunt Van Miereveltlaan / Maria Duystlaan. Bij gebleken succes willen Siemens en de gemeente Delft een oplossing ontwikkelen die zij stapsgewijs uitbouwen tot een landelijk voorbeeld. “Als gemeente hebben we veel ervaring met innovatieve verkeerstoepassingen. Een voorbeeld is de wachttijdvoorspelling voor fietsers”, aldus wethouder Verkeer Lennart Harpe. “Tal van mobiliteitsinnovaties die in Delft zijn getest, of waarbij we als gemeente betrokken waren, zijn uitgegroeid tot nationale standaarden”.

Eddy Verhoeven, Siemens projectleider: “Dit initiatief sluit naadloos aan bij de kennis die in Delft en bij Siemens aanwezig is op het vlak van intelligente verkeerssystemen. Ook deze nieuwe demonstratie biedt veelbelovende perspectieven en past uitstekend binnen het Beter Benutten Programma van de Rijksoverheid.”

Spookfiles A58

Zowel op nationaal als internationaal niveau vinden momenteel veel ontwikkelingen plaats op het gebied van zogenaamde Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS). Hierbij communiceren voertuigen met elkaar én met de vaste infrastructuur, de zogenaamde wegkantsystemen. Technologieconcern Siemens is bij diverse C-ITS projecten betrokken. Zo participeert het bedrijf in een C-ITS project om spookfiles op de A58 te bestrijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.