Overheid deelt ruim 1000 verkeersboetes per uur uit

ARNHEM – Een bord met daarop de aankondiging ‘Trajectcontrole’ langs de A12 bij Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag aangekondigd dat het een streep heeft gezet door 9298 boetes omdat het trajectcontrolesysteem op de A12 bij Arnhem door onderhoudswerkzaamheden niet goed werkte. Door de storing zijn automobilisten mogelijk ten onrechte bekeurd. Om alle risico’s […]

In de eerste vier maanden van 2016 zijn veel meer verkeersboetes uitgedeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal legde de overheid 3.001.610 boetes op, bijna allemaal voor te hard rijden en door rood rijden. Maar ook fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, handheld bellen en het ontbreken van fietsverlichting werd bestraft. Dat komt neer op ruim 1000 boetes per uur in heel Nederland.

In dezelfde periode in 2015 ging het om 2.528.928 verkeersboetes. De meeste verkeersboetes worden opgelegd wegens het overschrijden van de maximumsnelheid. In de eerste vier maanden van 2016 ging het om 2.538.158, tegen 2.020.559 in dezelfde periode in 2015.

Trajectcontroles

Het aantal automobilisten dat is gepakt bij een trajectcontrole is dit jaar toegenomen. In de eerste vier maanden van 2016 zijn 650.300 boetes opgelegd na constatering van een overtreding van de maximumsnelheid middels een trajectcontrole. Een jaar eerder waren dat er 523.553.

Dit kan komen doordat in de loop van 2015 diverse trajectcontroles opnieuw zijn aangegaan. Vanaf 1 februari 2016 staat ook de trajectcontrole op de A4 bij Hoofddorp en Nieuw Vennep weer aan en 23 februari is de trajectcontrole op de A20 bij Rotterdam van Kleinpolderplein naar Terbregseplein opnieuw aangegaan. Op 30 mei 2016 gaat de trajectcontrole op de A12 bij Utrecht in westelijke richting (van Arnhem naar Den Haag) aan.

Flitspalen

Begin 2016 is de vervangings- en verwijderingsoperatie van de analoge flitspalen voor nieuwe digitale palen afgerond.  Bij de vervanging van de analoge flitspalen voor digitale palen is opnieuw met politie en wegbeheerders beoordeeld welke plekken op grond van de verkeersveiligheid in aanmerking kwamen voor de plaatsing van een digitale flitspaal. Hierbij zijn ongeveer 640 plekken geschikt bevonden.

Met ingang van 2016 kunnen de gegevens van de digitale flitspalen die bij het CJIB binnenkomen worden meegenomen in dit periodieke overzicht van verkeersboetes. In de eerste vier maanden van 2016 zijn middels digitale flitspalen 1.242.128 verkeersovertredingen geconstateerd, waarvan 1.174.568 voor te hard rijden en 67.560 voor het rijden door rood licht.

Staande houdingen

In de eerste vier maanden van 2016 zijn 2.888.821 verkeersovertredingen geconstateerd middels kentekenregistratie en 112.798 (3,8%) door staande houdingen door de politie. Bij de staande houdingen is een daling te zien ten opzichte van dezelfde periode in een jaar eerder. Dat komt volgens de overheid doordat ‘bij de politie de prioriteiten de afgelopen tijd wat zijn verlegd’.

Er is simpelweg meer bemensing nodig voor de toegenomen vluchtelingenstroom en terreurdreiging. Er moet een impuls aan de verkeershandhaving gegeven worden doordat politie en Openbaar Ministerie (OM) een Leidraad Handhavingsplan 2016-2018 voor de teams Verkeer hebben opgesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Overheid deelt ruim 1000 verkeersboetes per uur uit”

Peter Hoogland|26.05.16|10:33

1000 boetes per minuut zoals in de aanhef staat. Dat zijn er dan per dag 1.440.000 boetes. Er lijkt mij rekenkundig iets niet te kloppen in het verhaal hierboven

Michel Kerkhof|20.06.16|14:37

Heb je dan een ander artikel gelezen Peter, bij mij staat ruim 1000 verkeersboetes per uur . 24.000 per dag dus mooi aantal maar bijdragen aan de verkeersveiligheid ? trek het in twijfel gezien het feit dat het aantal verkeersdoden afgelopen jaar gestegen is, of zal dat de reden zijn dat de politie nu weer actief is geworden met de controle. Lijkt een beetje op het bekende gezegde over een put dempen als kalf verdronken is. Nu nog een andere minister die verkeer en branche wel 100% volwaardig

Michel Kerkhof|20.06.16|14:38

ziet en dan kon het misschien nog wel eens de goeie kant op gaan met de verkeersveiligheid in Nederland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.