Plank op wielen mogelijk toegelaten op openbare weg

De Oxboard, een elektrisch aangedreven plank die rijdt op wieltjes, mag in de toekomst mogelijk de openbare weg op. De bedenker van het vervoersmiddel, waarop je als bestuurder staand wordt vervoerd, bevestigt dat hij hierover in gesprek is met het ministerie en met SWOV.

Bedenker Ernie Hiemstra meldt dat in het Nederlands dagblad. Op dit moment is het strikt verboden om op de plank de weg te betreden, omdat het voertuig zowel in vorm als in besturing sterk afwijkt van andere voertuigen. Hij is ook in geen enkele bestaande categorie voertuigen te plaatsen zoals deze momenteel bestaan.

Oxboard

Een Oxboard is volledig elektrisch aangedreven. Je gaat op de plank vooruit door vooruit te leunen, en achteruit door achteruit te leunen. Het product is van Eindhovense makelij en onder andere erg populair onder kinderen. Die mogen er momenteel dus officieel niet mee op de openbare weg, maar alleen op eigen terrein.

Dat gaat mogelijk veranderen. Volgens Hiemstra is bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu de goedkeuringsprocedure voor het vervoersmiddel al opgestart. “Het is momenteel de beoordelingsfase waar we in zitten”, zegt hij. Hiemstra heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) opdracht gegeven om de veiligheid van de Oxboard te onderzoeken.

“Daar lijken we gunstig uit te komen”, zegt hij. Het is een extra manier om het ministerie te overtuigen om het nieuwe voertuig toe te staan op de openbare weg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.