‘Puntenrijbewijs voor jongeren is op deze manier zinloos’

Het puntenrijbewijs draagt momenteel niet bij aan de verkeersveiligheid. Dat concluderen VVD, PvdA en D66, die opheldering gaan vragen aan minister Schultz van Haegen hoe het kan dat in een heel jaar (2015) slechts negen beginnende automobilisten hun rijbewijs ingetrokken zagen worden door strafpunten. 

Die cijfers haalde BNR boven bij het Openbaar Ministerie. Dit jaar zijn er tot nu toe zes mensen hun rijbewijs kwijtgeraakt. In Nederland heb je een puntenrijbewijs de eerste vijf jaar na het behalen van je rijexamen. Een overtreding betekent een strafpunt, waardoor je bijvoorbeeld bij twee keer met alcohol op rijden je rijbewijs kwijt bent.

Zorgwekkend

De oorzaak voor het lage aantal verstrekte strafpunten lijkt te liggen bij het dalende aantal staandehoudingen dat de politie uitvoert in het verkeer. De cijfers waren bij Veilig Verkeer Nederland niet bekend. De verkeersveiligheidsorganisatie is onaangenaam verrast, aldus Cindy Esseling. “Beginnende bestuurders zijn door hun onervarenheid extra kwetsbaar. Dat is nou juist de reden waarom dit systeem is bedacht.”

VVN stelt dat handhaving essentieel is voor de verkeersveiligheid. Esseling: “Als je niet het gevoel hebt dat je gecontroleerd wordt, ben je eerder geneigd om de regels aan je laars te lappen.”

Opheldering

De politiek is het eens met VVN. De fracties van VVD, PvdA en D66 gaan Kamervragen stellen aan minister Schultz van Haegen. “Volgens mij moet er effectiever gehandhaafd worden op jonge bestuurders”, is de mening van PvdA’er Duco Hoogland.

VVD’er Barbara Visser is het eens met hem. “Handhaving is ontzettend belangrijk. We hebben dit instrument niet voor niets.” Salima Belhaj (D66) sluit zich daarbij aan. “Als je dit systeem hebt en je handhaaft niet, heeft het weinig zin. Wij willen van de minister weten waarom er zo weinig handhaving is. Het is belangrijk dat jonge mensen bij roekeloos rijgedrag strafpunten krijgen. Dan gaan ze óf beter rijden, óf wordt het rijbewijs ingenomen.”

Het hele puntensysteem overboord gooien is voor de partijen geen optie.

Auteur: Lars Verpalen

7 reacties op “‘Puntenrijbewijs voor jongeren is op deze manier zinloos’”

Tjeerd Bijzitter|26.07.16|13:46

Esseling: “Als je niet het gevoel hebt dat je gecontroleerd wordt, ben je eerder geneigd om de regels aan je laars te lappen.” Bewijs?? of een aanname van uzelf

Tjeerd Bijzitter|26.07.16|13:49

“Volgens mij moet er effectiever gehandhaafd worden op jonge bestuurders”, is de mening van PvdA’er Duco Hoogland. Volgens u??? Ook al even gevraagd aan brancheorganisaties over de kwaliteit??? Heer Hoogland?

Tjeerd Bijzitter|26.07.16|13:54

Allemaal meningen, conclusies en weet ik veel wat allemaal. In de agenten wereld hebben ze niet altijd zin om ongemotiveerde bestuurders staande te houden. Dit heeft een oorzaak, die je niet bij agenten moet neerleggen.

Rij School|28.07.16|11:50

De rijschoolbranche is op dit moment veel in het nieuws,landelijke kranten, RTL nieuws, Undercover, etc.
Maar is die belangstelling van de Kamerleden wel echt? Er zijn volgend jaar verkiezingen en wat opvalt is dat er veel Kamerleden zijn die zich ineens het lot van de rijscholen aantrekken! De vele media aandacht die de branche nu krijgt word dus handig gebruikt om hun naam breed in de media te krijgen, en na de verkiezingen? Heffen we het glas, doen een plas en alles blijft zoals het was…

Amptenaar|31.07.16|13:48

Dat het puntenrijbewijs een totaal niet efficiënt middel is, komt doordat er iets bedacht wordt, maar dat wordt niet door meerdere partijen gedeeld.
Sterker men is het niet met elkaar eens. Het belang van verkeersveiligheid dient voorop te staan, maar hier missen de vele partijen de boot.
Strak neergezet: Er wordt iets bedacht, dat wordt spreekwoordelijk over de schutting gegooid met de achterliggende gedachte, red u zich er maar mee. Maar ik ben er niet, (schutting).

Amptenaar|31.07.16|13:50

Eigenlijk zijn dit soort constateringen, het werkt niet: te vervangen door 1 woord waar het allemaal omdraait: COMMUNICATIE. overleg met elkaar voordat je iets nieuws invoert, bedenkt. Als alle partijen achter een plan/idee staan zul je zien dat het ook gaat werken.

Amptenaar|31.07.16|13:58

Wat je je ook zou kunnen afvragen is: of sancties wel een efficiënt middel zijn om jongeren/iedereen op het juiste pad te krijgen en te houden. Want we weten allemaal dat er bij flitspalen geremd wordt, maar dat er vervolgens gas wordt gegeven om de verloren tijd weer in te halen. Dus mensen doen iets 70 rijden bijvoorbeeld omdat er een sanctie op staat, maar niet omdat ze denken o ik ga hier 70 rijden want daar dien ik de verkeersveiligheid mee. Overtuigen is een nog grotere uitdaging.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Puntenrijbewijs voor jongeren is op deze manier zinloos’ | RijschoolPro

‘Puntenrijbewijs voor jongeren is op deze manier zinloos’

Het puntenrijbewijs draagt momenteel niet bij aan de verkeersveiligheid. Dat concluderen VVD, PvdA en D66, die opheldering gaan vragen aan minister Schultz van Haegen hoe het kan dat in een heel jaar (2015) slechts negen beginnende automobilisten hun rijbewijs ingetrokken zagen worden door strafpunten. 

Die cijfers haalde BNR boven bij het Openbaar Ministerie. Dit jaar zijn er tot nu toe zes mensen hun rijbewijs kwijtgeraakt. In Nederland heb je een puntenrijbewijs de eerste vijf jaar na het behalen van je rijexamen. Een overtreding betekent een strafpunt, waardoor je bijvoorbeeld bij twee keer met alcohol op rijden je rijbewijs kwijt bent.

Zorgwekkend

De oorzaak voor het lage aantal verstrekte strafpunten lijkt te liggen bij het dalende aantal staandehoudingen dat de politie uitvoert in het verkeer. De cijfers waren bij Veilig Verkeer Nederland niet bekend. De verkeersveiligheidsorganisatie is onaangenaam verrast, aldus Cindy Esseling. “Beginnende bestuurders zijn door hun onervarenheid extra kwetsbaar. Dat is nou juist de reden waarom dit systeem is bedacht.”

VVN stelt dat handhaving essentieel is voor de verkeersveiligheid. Esseling: “Als je niet het gevoel hebt dat je gecontroleerd wordt, ben je eerder geneigd om de regels aan je laars te lappen.”

Opheldering

De politiek is het eens met VVN. De fracties van VVD, PvdA en D66 gaan Kamervragen stellen aan minister Schultz van Haegen. “Volgens mij moet er effectiever gehandhaafd worden op jonge bestuurders”, is de mening van PvdA’er Duco Hoogland.

VVD’er Barbara Visser is het eens met hem. “Handhaving is ontzettend belangrijk. We hebben dit instrument niet voor niets.” Salima Belhaj (D66) sluit zich daarbij aan. “Als je dit systeem hebt en je handhaaft niet, heeft het weinig zin. Wij willen van de minister weten waarom er zo weinig handhaving is. Het is belangrijk dat jonge mensen bij roekeloos rijgedrag strafpunten krijgen. Dan gaan ze óf beter rijden, óf wordt het rijbewijs ingenomen.”

Het hele puntensysteem overboord gooien is voor de partijen geen optie.

Auteur: Lars Verpalen

7 reacties op “‘Puntenrijbewijs voor jongeren is op deze manier zinloos’”

Tjeerd Bijzitter|26.07.16|13:46

Esseling: “Als je niet het gevoel hebt dat je gecontroleerd wordt, ben je eerder geneigd om de regels aan je laars te lappen.” Bewijs?? of een aanname van uzelf

Tjeerd Bijzitter|26.07.16|13:49

“Volgens mij moet er effectiever gehandhaafd worden op jonge bestuurders”, is de mening van PvdA’er Duco Hoogland. Volgens u??? Ook al even gevraagd aan brancheorganisaties over de kwaliteit??? Heer Hoogland?

Tjeerd Bijzitter|26.07.16|13:54

Allemaal meningen, conclusies en weet ik veel wat allemaal. In de agenten wereld hebben ze niet altijd zin om ongemotiveerde bestuurders staande te houden. Dit heeft een oorzaak, die je niet bij agenten moet neerleggen.

Rij School|28.07.16|11:50

De rijschoolbranche is op dit moment veel in het nieuws,landelijke kranten, RTL nieuws, Undercover, etc.
Maar is die belangstelling van de Kamerleden wel echt? Er zijn volgend jaar verkiezingen en wat opvalt is dat er veel Kamerleden zijn die zich ineens het lot van de rijscholen aantrekken! De vele media aandacht die de branche nu krijgt word dus handig gebruikt om hun naam breed in de media te krijgen, en na de verkiezingen? Heffen we het glas, doen een plas en alles blijft zoals het was…

Amptenaar|31.07.16|13:48

Dat het puntenrijbewijs een totaal niet efficiënt middel is, komt doordat er iets bedacht wordt, maar dat wordt niet door meerdere partijen gedeeld.
Sterker men is het niet met elkaar eens. Het belang van verkeersveiligheid dient voorop te staan, maar hier missen de vele partijen de boot.
Strak neergezet: Er wordt iets bedacht, dat wordt spreekwoordelijk over de schutting gegooid met de achterliggende gedachte, red u zich er maar mee. Maar ik ben er niet, (schutting).

Amptenaar|31.07.16|13:50

Eigenlijk zijn dit soort constateringen, het werkt niet: te vervangen door 1 woord waar het allemaal omdraait: COMMUNICATIE. overleg met elkaar voordat je iets nieuws invoert, bedenkt. Als alle partijen achter een plan/idee staan zul je zien dat het ook gaat werken.

Amptenaar|31.07.16|13:58

Wat je je ook zou kunnen afvragen is: of sancties wel een efficiënt middel zijn om jongeren/iedereen op het juiste pad te krijgen en te houden. Want we weten allemaal dat er bij flitspalen geremd wordt, maar dat er vervolgens gas wordt gegeven om de verloren tijd weer in te halen. Dus mensen doen iets 70 rijden bijvoorbeeld omdat er een sanctie op staat, maar niet omdat ze denken o ik ga hier 70 rijden want daar dien ik de verkeersveiligheid mee. Overtuigen is een nog grotere uitdaging.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.