Oplichters dreigen per mail met inname rijbewijs

Opnieuw circuleren er valse e-mails die afkomstig zouden zijn van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ditmaal gaat het niet om een boete die de geadresseerde boven het hoofd hangt, maar zogenaamd om  inname van het rijbewijs. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk, die zulke mails toegestuurd heeft gekregen.

In de mail wordt geprobeerd de lezer bang te maken door te dreigen met vervelende gevolgen. “Het innemen van uw rijbewijs betekent dat u uw rijbewijs met ingang van 03-08-2016 moet inleveren voor een periode van vier weken. Vanaf deze datum mag u geen motorrijtuig besturen van alle categorieën waarvoor het rijbewijs is afgegeven. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar. (…) Ik adviseer u het rijbewijs aangetekend te versturen”, zo staat in de mailtjes.

Geld

Inname van het rijbewijs valt alleen te voorkomen als er snel geld overgemaakt wordt via een PaySafeCard. “Niet doen”, zo waarschuwt de Fraudehelpdesk. Wie wil weten of er echt nog een boete openstaat bij het CJIB, kan dat checken op de site van het CJIB en in te loggen met zijn of haar DigiD.

Een paar weken geleden waarschuwde het CJIB ook al voor vervalste boetes en nepmails over verkeersboetes. “Hebt u een mail ontvangen waarin staat dat u een boete moet betalen, dan is dit altijd een nepmail. Het CJIB mailt namelijk geen boetes of aanmaningen”, zo laat de dienst weten.

Ongebruikelijke betaalmethodes

Oplichters weten dat veel mensen die een verkeersboete betalen direct betalen. Daarom dringen ze er in hun uit naam van het CJIB vervalste bekeuringen en nepmails op aan dat er snel betaald moet wordt. Daarbij maken de fraudeurs vaak gebruik van betaalmethoden die het CJIB niet aanbiedt, zoals het betalen via een zogeheten voucher. Of ze vragen geld over te maken naar een rekeningnummer, dat niet van het CJIB is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.