Rijgedrag Friese jonge mannen onderwerp van studie

Jongere bestuurder

In Friesland start in oktober een onderzoek naar het rijgedrag van mannelijke beginnende bestuurders. Vijftig mannen tussen de 17 en 24 jaar die recent hun rijbewijs hebben gehaald, worden zes maanden lang gevolgd om inzicht te krijgen in hun rijprestaties.

De deelnemers krijgen een kastje in hun auto, de RookieDongle, dat hun rijgedrag vastlegt. Zo meet het kastje onder meer de gereden snelheid, het toerental en het registreert de bezochte locaties. Aan de hand van die factoren wordt er voor elke autorit een score berekend op basis van het rijgedrag. Die informatie moet de jongeren en hun ouders inzicht geven in het eigen rijgedrag en stimuleren om veiliger te rijden.

Ouders

Dat de onderzoeksgroep bestaat uit jonge mannelijke beginnende bestuurders komt omdat die groep relatief vaak betrokken is bij verkeersongelukken. Ouders krijgen ook een actieve rol in het onderzoek. Van hen wordt verwacht dat ze de resultaten tijdens de onderzoeksperiode bekijken en de ontvangen feedback bespreken met hun zoon. Wekelijks is er een terugkoppeling met de ouders en als hun zoon een forse overtreding begaat, dan worden ze daarover geïnformeerd door de onderzoekers.

Het onderzoek is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF), dat wordt uitgevoerd door jongerenorganisatie TeamAlert, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en RookieDongle, de leverancier van de kastjes. RookieDongle is een Belgisch bedrijf dat met de kastjes niet alleen jonge bestuurders wil beschermen, maar ook hun ouders de mogelijkheid biedt om het rijgedrag van hun kinderen in de gaten te houden. Bij roekeloos rijgedrag van hun kind, krijgt de ouder direct een sms of mailtje.

Veiliger

Woordvoerster Lonneke Ziemerink van TeamAlert kan zich voorstellen dat niet elke jongere direct warmloopt om mee te doen met het onderzoek. “Maar het doel is dat we naar een veiliger situatie toe willen. En het kan ook leuk zijn om mee te doen. We willen het niet op de belerende manier doen. Jongeren zien soms de risico’s gewoon niet.”

Als het onderzoek in Friesland uitwijst dat jongeren na deelname veiliger gaan rijden, wil TeamAlert het project ook elders in het land gaan inzetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.