dodelijk ongeval

Aantal Belgische verkeersslachtoffers daalt in eerste halfjaar

Het aantal verkeersdoden in België is in de eerste helft van dit jaar gedaald met ruim 8 procent, vergeleken met de eerste zes maanden in 2015. Dat blijkt uit cijfers die het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bekend heeft gemaakt.

In het eerste halfjaar van 2015 vielen er nog 290 dodelijke slachtoffers in het verkeer. In diezelfde periode over dit jaar ging het om 266 doden. Die daling is geheel te danken aan het tweede kwartaal van dit jaar, want in het eerste kwartaal was er nog een lichte stijging te zien. Het aantal letselongevallen (-1,5 procent) en het aantal gewonden (-2,5 procent) vertoonden ook een dalende lijn, al was die minder sterk. In de eerste helft van dit jaar raakten 24.757 mensen gewond in het Belgisch verkeer. In 2015 waren dat er nog 25.835 over dezelfde periode.

Weekenden

Het BIVV denkt dat het wisselvallige lenteweer van invloed is geweest op de daling van het aantal ongevallen en het aantal verkeersslachtoffers. De verkeersveiligheidsorganisatie constateert dat er minder ongevallen zijn, zeker met tweewielers, wanneer het koud en regenachtig is. Minister van Mobiliteit Francois Bellot is vooral blij dat het aantal verkeersdoden in het weekend nog steeds terugloopt. Hij kondigt verdere maatregelen aan om de veiligheid op de Belgische wegen verder te vergroten. “Onze ambitieuze doelstelling blijft ongewijzigd: minder dan 420 verkeersdoden op onze wegen.”

De halfjaarcijfers zien er wat rooskleuriger uit dan de jaarcijfers waar het BIVV onlangs mee naar buiten kwam. Daaruit bleek dat er over heel 2015 in totaal 732 mensen om het leven kwamen in het verkeer, een stijging van 0,7 procent vergeleken met 2014. Er was wel sprake van een daling van het aantal gewonden.

Lees ook:

België slaagt nog niet in terugdringen aantal verkeersdoden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.