Trajectcontroles binnenkort ook op provinciale wegen

Naast de bestaande trajectcontroles op de snelweg, komen nu ook dergelijke controles op provinciale wegen. Het is nog niet bekend op welke wegen de trajectcontroles worden ingezet, daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Het gaat met name over wegen waar over een lang tracé de snelheid gemeten kan worden. 

Dat meldde landelijk verkeersofficier Achilles Damen maandag in het Haarlems Dagblad. Van de 621 verkeersdoden in 2015 viel bijna een kwart op provinciale wegen, terwijl die maar zes procent van het wegennet beslaan.

Het risico zit meestal in de lange wegen met één rijstrook, zonder middenberm en bomen langs de kant. In combinatie met kruispunten en een maximale snelheid van tachtig kilometer per uur, zorgt dat voor gevaarlijke situaties.

Uitkomst bieden

Hoewel wegbeheerders veel doen om de wegen aan te passen, trekken snelheidsduivels zich daar weinig van aan. Trajectcontrole zou uitkomst moeten bieden. Niet iedere weg is echter geschikt voor dit systeem. „Dat kan alleen wanneer je over een lang tracé snelheid kan meten, met niet te veel op- en afritten of zijwegen”, zegt Damen tegen de krant. “We beginnen op een handvol provinciale wegen. We hebben vijftien tot twintig wegen op het oog. Van Twente tot de kop van Noord-Holland.”

Lees ook: Overheid deelt 9,5 miljoen verkeersboetes uit

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.