telefoon, handheld, smartphone

Appen achter het stuur: kwart van jongeren doet het

telefoon, handheld, smartphone

Hoewel vrijwel alle automobilisten het gevaarlijk vinden om berichten te sturen tijdens het rijden, zegt 12 procent dit weleens te doen. Onder jongeren gaat het zelfs om een kwart. Verder grijpen mannen vaker naar hun mobiele telefoon dan vrouwen. Dat blijkt uit een enquête van het CBS dat vrijdag is gepubliceerd.

De mobiele telefoon is een bron van afleiding in het verkeer. Bijna alle automobilisten (98,7 procent) vinden het gevaarlijk om berichten te versturen tijdens het rijden. Toch zegt een op de acht dit weleens te doen. Van de 18- tot 35-jarigen stuurt zelfs 23 procent weleens berichten vanachter het stuur.

Mannen zijn tijdens het rijden vaker met hun telefoon bezig dan vrouwen. Jongeren doen dit weer vaker dan ouderen. Het bezig zijn met tekstberichten tijdens het besturen van een auto verzesvoudigt de kans op een ongeval, meldde Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) eerder.

Handsfree bellen

Als het om handsfree bellen gaat, zegt 38 procent van de automobilisten dit soms te doen. Niet-handsfree bellen doet 11 procent van de automobilisten weleens. Bijna negen op de tien automobilisten zeggen het ook gevaarlijk te vinden. Opvallend is dat vier op de tien automobilisten het ook onveilig vinden om handsfree te bellen, wat wettelijk wel is toegestaan.

Volgens SWOV is handsfree bellen niet noemenswaardig veiliger dan handheld bellen, omdat automobilisten hun aandacht moeten verdelen tussen het telefoongebruik en het rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Appen achter het stuur: kwart van jongeren doet het”

Rianne van Huizen|20.05.17|18:34

Het tegenwoordig toch volkomen normaal, dat men meer aan dat kastje zit dan aan elkaar in een relatie. Dus dat zie terug bijv. in de auto. Wil dit oplossen, schaf die telefoons af, die maakt meer kapot dan je lief is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Appen achter het stuur: kwart van jongeren doet het | RijschoolPro