Autorijden, stuur

Engelse rijinstructeurs bijgeschoold over zuinig rijden

Zo’n tienduizend chauffeurs in Engeland krijgen dit jaar een training aangeboden om zuiniger te rijden. De cursussen zijn in eerste instantie gericht op bedrijven met een groot wagenpark, maar kunnen worden uitgebreid naar andere chauffeurs en zelfs particuliere automobilisten. Ook honderden rijinstructeurs krijgen de training zodat ze de brandstofbesparende technieken kunnen doorgeven aan hun leerlingen.

Het Engelse ministerie van vervoer verstrekt subsidie voor de training, als onderdeel van de overheidsdoelstellingen om de luchtkwaliteit te verbeteren, schrijft Daily Mail. De chauffeurs leren minder agressief te rijden, zoals het rijden met het een te hoge snelheid of snel optrekken.

Hogere versnelling

Na één les zou het brandstofverbruik al met 15 procent kunnen afnemen. Voorspellingen van de overheid suggereren dat als 100.000 automobilisten minder agressief zou kunnen rijden, het net zo veel invloed kan hebben op luchtvervuiling als een verbod op oudere voertuigen.

Uit de lessen moet bijvoorbeeld duideljk worden dat Met het brandstofverbruik voor een grote bestelwagen gemiddeld 27 procent hoger is bij 120 kilometer per uur dan wanneer er 100 kilometer per uur wordt gereden.
Bestuurders leren ook hogere versnellingen te gebruiken bij lagere snelheden en om niet te vaak de airconditioning te gebruiken. Daarnaast worden chauffeurs aangemoedigd om bijvoorbeeld rekken en ladders van hun bestelwagens te verwijderen wanneer ze die niet nodig hebben.

Lees ook: Brits CBR dreigt met publiceren prestaties rijinstructeurs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.