Milieudefensie verliest rechtszaak tegen staat over luchtvervuiling

Milieudefensie heeft de rechtszaak over schone lucht tegen de Nederlandse staat verloren. De organisatie en 57 Nederlanders eisten ‘dat de staat stopt met schenden van het mensenrecht op gezondheid’ en dat Nederland moet voldoen aan de Europese normen. De rechter oordeelt dat de staat de mensenrechten niet heeft geschonden. Milieudefensie overweegt in hoger beroep te gaan.

Volgens de rechtbank heeft Milieudefensie de stellingen niet voldoende onderbouwd. Het is ook niet duidelijk gebleken dat de personen voor wie Milieudefensie opkomt, schade hebben geleden.

Kort geding

Hiermee komt de rechtbank tot een ander oordeel dan de rechter in een kort geding van september. Milieudefensie werd toen volledig in het gelijk gesteld. De overheid kreeg twee weken de tijd om een nieuw luchtkwaliteitsplan te maken.

Bij het kort geding ging het echter om een voorlopig oordeel. “Het vonnis heeft geen bindende kracht in deze bodemprocedure. De rechtbank dient zelfstandig een oordeel te vormen, op grond van de door partijen in deze procedure ingenomen standpunten en de daarvoor gegeven onderbouwing”, aldus de rechtbank woensdag.

‘De wereld op z’n kop’

Anne Knol, campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie, reageerde woensdag teleurgesteld: “Dat is echt de wereld op z’n kop. Het is al lang duidelijk dat mensen daar concreet schade door ondervinden. Duizenden mensen worden ziek of overlijden vroegtijdig. De GGD en longartsen slaan daar alarm over, er is veel wetenschappelijk onderzoek. Is dat niet genoeg?” Hoger beroep ligt volgens Knol voor de hand. “Maar dit moeten we verder bespreken met onze advocaat.”

De uitspraak van woensdag is een tussenvonnis. Knol: ‘Ondertussen gaan we hoe dan ook door met onze strijd voor gezonde lucht. Wij vinden het oneerlijk dat zoveel mensen zo’n hoge prijs moeten moeten betalen, omdat de overheid per se 130 kilometer per uur op de snelweg wil toestaan, of mensen met oude diesels in een stadscentrum wil laten rijden.” Komend jaar gaat Milieudefensie met honderden ‘luchtwachters’ aan de slag om gemeenten aan te zetten om snel maatregelen te nemen voor gezonde lucht en prettige, leefbare steden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Milieudefensie verliest rechtszaak tegen staat over luchtvervuiling | RijschoolPro

Milieudefensie verliest rechtszaak tegen staat over luchtvervuiling

Milieudefensie heeft de rechtszaak over schone lucht tegen de Nederlandse staat verloren. De organisatie en 57 Nederlanders eisten ‘dat de staat stopt met schenden van het mensenrecht op gezondheid’ en dat Nederland moet voldoen aan de Europese normen. De rechter oordeelt dat de staat de mensenrechten niet heeft geschonden. Milieudefensie overweegt in hoger beroep te gaan.

Volgens de rechtbank heeft Milieudefensie de stellingen niet voldoende onderbouwd. Het is ook niet duidelijk gebleken dat de personen voor wie Milieudefensie opkomt, schade hebben geleden.

Kort geding

Hiermee komt de rechtbank tot een ander oordeel dan de rechter in een kort geding van september. Milieudefensie werd toen volledig in het gelijk gesteld. De overheid kreeg twee weken de tijd om een nieuw luchtkwaliteitsplan te maken.

Bij het kort geding ging het echter om een voorlopig oordeel. “Het vonnis heeft geen bindende kracht in deze bodemprocedure. De rechtbank dient zelfstandig een oordeel te vormen, op grond van de door partijen in deze procedure ingenomen standpunten en de daarvoor gegeven onderbouwing”, aldus de rechtbank woensdag.

‘De wereld op z’n kop’

Anne Knol, campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie, reageerde woensdag teleurgesteld: “Dat is echt de wereld op z’n kop. Het is al lang duidelijk dat mensen daar concreet schade door ondervinden. Duizenden mensen worden ziek of overlijden vroegtijdig. De GGD en longartsen slaan daar alarm over, er is veel wetenschappelijk onderzoek. Is dat niet genoeg?” Hoger beroep ligt volgens Knol voor de hand. “Maar dit moeten we verder bespreken met onze advocaat.”

De uitspraak van woensdag is een tussenvonnis. Knol: ‘Ondertussen gaan we hoe dan ook door met onze strijd voor gezonde lucht. Wij vinden het oneerlijk dat zoveel mensen zo’n hoge prijs moeten moeten betalen, omdat de overheid per se 130 kilometer per uur op de snelweg wil toestaan, of mensen met oude diesels in een stadscentrum wil laten rijden.” Komend jaar gaat Milieudefensie met honderden ‘luchtwachters’ aan de slag om gemeenten aan te zetten om snel maatregelen te nemen voor gezonde lucht en prettige, leefbare steden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.