verkeersveiligheid verkeerslicht stoplicht

Oproep politiebaas: ‘gemeenten moeten lokaal verkeersveiligheidsplan hebben’

Alle gemeenten in ons land zouden een verkeersveiligheidsplan moeten hebben. Op die manier kan de politie beter handhaven en maatregelen eisen op plekken waar de meeste dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden vallen. Dat zegt politiebaas Egbert-Jan van Hasselt in gesprek met De Telegraaf.

“Verkeersveiligheid moet topprioriteit krijgen van lokale bestuurders, maar nog niet de helft van de gemeenten beschikt over een weldoordacht plan om het veiliger te maken voor alle weggebruikers”, aldus Van Hasselt.

De landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie vindt dat onvoorstelbaar. “Het is klip en klaar dat de meeste doden in het verkeer niet op de snelwegen vallen: bijna 90 procent van de dodelijke slachtoffers valt op provinciale en lokale wegen. Bovendien is het merendeel van de slachtoffers (65 procent) een bewoner uit de betreffende gemeente, wat helemaal motiverend zou moeten zijn om serieus gemeentelijk beleid te maken op verkeersveiligheid.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft niet in beeld hoeveel gemeenten een verkeersveiligheidsplan hebben. “Maar het mag duidelijk zijn dat ook wij willen dat het veiliger wordt. Verkeersonveiligheid is een groot maatschappelijk probleem dat ons land jaarlijks 14 miljard euro kost. Dat is onacceptabel”, aldus een woordvoerder in de krant.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.