Slagingspercentage theorie-opleiders blijft boven landelijk gemiddelde

De zes grootste aanbieders van eendaagse theoriecursussen hebben samen een gemiddeld slagingspercentage van 60,9 procent voor de autotheorie (categorie B). Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 47,1 procent. Dat blijkt uit de open data van het CBR in de periode van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021. Opnieuw is NuTheorie de lijstaanvoerder met een slagingspercentage van bijna 80 procent.

Met de openbare data van het CBR zijn een aantal grote aanbieders van eendaagse theoriecursussen plus examen vergeleken, namelijk: NuTheorie, Theoriegarant, 123-theorie, Turbotheorie, 123-geslaagd en Gelijkgeslaagd.

De cijfers van kandidaten die in de laatste twee kwartalen van 2020 en de eerste twee kwartalen van 2021 voor het eerst theorie-examen deden, zijn met elkaar vergeleken. Dit is de eerste periode waarin de cijfers zijn vergeleken die geheel vallen onder de nieuwe manier van examineren met drie toetsingsonderdelen in plaats van twee.

De huidige toetsingsonderdelen zijn: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Kandidaten slagen alleen voor het CBR-examen wanneer ze voor ieder onderdeel een voldoende hebben. De verandering van het examen in november 2019 was bedoeld om ‘nog beter te toetsen of kandidaten de cruciale onderdelen’ zoals verkeersregels onder de knie hebben.

In de bekeken periode was het landelijke slagingspercentage 47,1 procent. Dat cijfer is inclusief examens die via de ééndaagse cursussen zijn aangeboden. Dit percentage is gestegen ten opzichte van vorig jaar; 44 procent.

Percentages

NuTheorie blijkt opnieuw met afstand de lijstaanvoerder met een percentage van bijna 80 procent. Dit is lager dan de 82,5 procent van vorig jaar. De theorie-opleider geeft als mogelijke verklaring voor de lichte krimp dat het tijdens de tweede lockdown, waarin dagcursussen niet waren toegestaan, examens bleef reserveren om kandidaten tegemoet te komen zonder hen klassikaal op te kunnen leiden. Op de tweede plaats staat Theoriegarant met een slagingspercentage van 65 procent. De hekkensluiter in deze periode is Gelijkgeslaagd met een slagingspercentage van 48 procent.

Kanttekening

Een belangrijke kanttekening is dat hier geen vergelijking is gemaakt van opleidingsmethoden. Aan de voorbereiding op het theorie-examen worden geen eisen gesteld door het CBR. “Kandidaten zijn vrij om te kiezen voor een voorbereiding op het theorie-examen dat bij hen past”, aldus het CBR in een eerdere reactie.

Aan de hand van de cijfers kan niet worden geconcludeerd dat een ééndaagse cursus tot een hogere slagingskans leidt. De conclusie is alleen dat het slagingspercentage van kandidaten die na een ééndaagse cursus theorie-examen doen, hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

Slagingskansen

Geen enkele aanbieder van een snelcursus haalt een slagingspercentage van honderd procent. Een aantal van hen zegt een 100 procent slagingskans te hebben of adverteren met hoge slagingspercentages. Dit lijkt op basis van de CBR-gegevens vaak niet te kloppen. Een aantal van de aanbieders van theoriecursussen bieden nog wel een herkansing aan in hun pakket. De prijzen voor de snelcursussen schommelen rond de 100 euro, dat is exclusief de examenkosten bij het CBR van 37 euro.

NuTheorie

1 reactie op “Slagingspercentage theorie-opleiders blijft boven landelijk gemiddelde”

Mart Kuiper|03.01.22|15:47

En zolang dit soort “opleiders” dergelijke slagingspercentages halen kunnen wij als reguliere rijscholen moord en brand schreeuwen dat leerlingen daar vooral niet naartoe moeten. Echter de cijfers liegen niet. Het CBR zal toch echt eens wakker moeten worden en bij zichzelf te reden moeten gaan hoe dit kan…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Slagingspercentage theorie-opleiders blijft boven landelijk gemiddelde | RijschoolPro

Slagingspercentage theorie-opleiders blijft boven landelijk gemiddelde

De zes grootste aanbieders van eendaagse theoriecursussen hebben samen een gemiddeld slagingspercentage van 60,9 procent voor de autotheorie (categorie B). Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 47,1 procent. Dat blijkt uit de open data van het CBR in de periode van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021. Opnieuw is NuTheorie de lijstaanvoerder met een slagingspercentage van bijna 80 procent.

Met de openbare data van het CBR zijn een aantal grote aanbieders van eendaagse theoriecursussen plus examen vergeleken, namelijk: NuTheorie, Theoriegarant, 123-theorie, Turbotheorie, 123-geslaagd en Gelijkgeslaagd.

De cijfers van kandidaten die in de laatste twee kwartalen van 2020 en de eerste twee kwartalen van 2021 voor het eerst theorie-examen deden, zijn met elkaar vergeleken. Dit is de eerste periode waarin de cijfers zijn vergeleken die geheel vallen onder de nieuwe manier van examineren met drie toetsingsonderdelen in plaats van twee.

De huidige toetsingsonderdelen zijn: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Kandidaten slagen alleen voor het CBR-examen wanneer ze voor ieder onderdeel een voldoende hebben. De verandering van het examen in november 2019 was bedoeld om ‘nog beter te toetsen of kandidaten de cruciale onderdelen’ zoals verkeersregels onder de knie hebben.

In de bekeken periode was het landelijke slagingspercentage 47,1 procent. Dat cijfer is inclusief examens die via de ééndaagse cursussen zijn aangeboden. Dit percentage is gestegen ten opzichte van vorig jaar; 44 procent.

Percentages

NuTheorie blijkt opnieuw met afstand de lijstaanvoerder met een percentage van bijna 80 procent. Dit is lager dan de 82,5 procent van vorig jaar. De theorie-opleider geeft als mogelijke verklaring voor de lichte krimp dat het tijdens de tweede lockdown, waarin dagcursussen niet waren toegestaan, examens bleef reserveren om kandidaten tegemoet te komen zonder hen klassikaal op te kunnen leiden. Op de tweede plaats staat Theoriegarant met een slagingspercentage van 65 procent. De hekkensluiter in deze periode is Gelijkgeslaagd met een slagingspercentage van 48 procent.

Kanttekening

Een belangrijke kanttekening is dat hier geen vergelijking is gemaakt van opleidingsmethoden. Aan de voorbereiding op het theorie-examen worden geen eisen gesteld door het CBR. “Kandidaten zijn vrij om te kiezen voor een voorbereiding op het theorie-examen dat bij hen past”, aldus het CBR in een eerdere reactie.

Aan de hand van de cijfers kan niet worden geconcludeerd dat een ééndaagse cursus tot een hogere slagingskans leidt. De conclusie is alleen dat het slagingspercentage van kandidaten die na een ééndaagse cursus theorie-examen doen, hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

Slagingskansen

Geen enkele aanbieder van een snelcursus haalt een slagingspercentage van honderd procent. Een aantal van hen zegt een 100 procent slagingskans te hebben of adverteren met hoge slagingspercentages. Dit lijkt op basis van de CBR-gegevens vaak niet te kloppen. Een aantal van de aanbieders van theoriecursussen bieden nog wel een herkansing aan in hun pakket. De prijzen voor de snelcursussen schommelen rond de 100 euro, dat is exclusief de examenkosten bij het CBR van 37 euro.

NuTheorie

1 reactie op “Slagingspercentage theorie-opleiders blijft boven landelijk gemiddelde”

Mart Kuiper|03.01.22|15:47

En zolang dit soort “opleiders” dergelijke slagingspercentages halen kunnen wij als reguliere rijscholen moord en brand schreeuwen dat leerlingen daar vooral niet naartoe moeten. Echter de cijfers liegen niet. Het CBR zal toch echt eens wakker moeten worden en bij zichzelf te reden moeten gaan hoe dit kan…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.