VVN: Alle kinderen moeten verkeersexamen afleggen

Dit jaar vindt het VVN Verkeersexamen plaats op 28, 29 en 31 maart voor respectievelijk de schoolregio’s noord, midden en zuid. Jaarlijks nemen 200.000 leerlingen van groep 7 deel. Ruim 93% van alle basisscholen doet mee aan het theoretisch verkeersexamen en de helft daarvan maakt het VVN-Verkeersexamen digitaal. In april t/m juni doet 83% van de scholen mee aan het praktisch verkeersexamen, waaraan 175.000 leerlingen van groep 7 deelnemen. De wens is dat in de toekomst 100 procent van de scholen meedoet.

De coronapandemie zorgde ervoor dat minder scholen meededen aan het verkeersexamen. Andere redenen zijn een gebrek aan capaciteit voor het organiseren van het examen en subsidies die verdwijnen. Veel scholen willen wel graag meedoen en hopen in de toekomst wel het examen te kunnen afleggen.

Op 91% van de scholen deden in 2021 niet alle kinderen uit de klas mee aan het praktisch examen. Dat is iets lager dan in voorgaande jaren, maar niet significant lager. Bijna de helft van de scholen (46%) waar niet alle kinderen meedoen, geeft als reden dat die kinderen niet goed genoeg kunnen fietsen. 19% zegt dat leerlingen zonder fiets of met een afgekeurde fiets niet mee kunnen doen.

Ontstaan

Het Nationaal VVN Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland ontstond in 1932, het oprichtingsjaar van Veilig Verkeer Nederland en is inmiddels Immaterieel Erfgoed. Het hoort bij Nederland fietsland. Zeg je ‘verkeersexamen’ dan heeft iedereen daar wel een beeld en gevoel bij. Kinderen op de fiets met een genummerd hesje, vrijwilligers langs de route op de controleposten, het verkeersdiploma. Het is tegenwoordig één van de eerste échte examens die een kind aflegt. Ieder kind weet: in groep 7 (of 8) doe ik het verkeersexamen.

Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Maar de praktijk is minstens zo belangrijk. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de kennis kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Het gaat dus verder dan alleen ‘verkeersregels kennen’. Alles is er op gericht dat kinderen zich veilig gedragen in het verkeer.

Het VVN Verkeersexamen stimuleert verkeerseducatie. Onderzoek leert dat het VVN Verkeersexamen binnen het basisonderwijs vandaag de dag een dikke acht scoort. “Fietsen is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het is belangrijk dat ieder kind een goede fiets heeft en beschikt over de skills om veilig te fietsen”; aldus VVN directeur Evert-Jan Hulshof.

Hiermee leggen we een belangrijke verkeersbasis bij kinderen. Dit is letterlijk van levensbelang voor de rest van hun leven. Vanaf groep 7/8 gaan kinderen steeds vaker zelfstandig fietsen en ook langere afstanden. Belangrijk dus dat we hen al van
jongs af aan helpen om ‘wegwijs’ te worden.

Toekomst

Veilig Verkeer Nederland vindt dat alle kinderen in Nederland moeten meedoen aan het VVN Verkeersexamen. Evert-Jan Hulshof: “In een jubileumjaar blik je vaak terug, maar we kijken ook graag naar de toekomst. En: wie jarig is mag een wens doen. Onze wens is dat we bij ons 100-jarig bestaan kunnen vieren dat álle kinderen Verkeersexamen doen. Zowel in theorie als praktijk. Wij doen daarom een oproep aan alle gemeenten en basisscholen om het VVN Verkeersexamen mogelijk te maken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.