schultz, zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto welkom, maar rijbewijs blijft vereist

Nederlanders zien de komst van de zelfrijdende auto positief tegemoet, maar het merendeel vindt wel dat degene die achter het stuur zit een rijbewijs moet hebben. Dat is een van de uitkomsten uit een marktonderzoek dat Mutiscope liet uitvoeren onder ruim duizend leden van hun online consumentenpanel.

Van de deelnemers aan dat onderzoek is 62 procent positief over de zelfrijdende auto. De helft van hen zou geen probleem hebben om er gebruik van te maken. Vier op de vijf wil alleen instappen als ze op elk moment in staat blijven om de controle van de auto over te nemen. Pubers achter het stuur van een zelfrijdende auto, zonder begeleiding van iemand met een rijbewijs, zien de meeste panelleden niet zitten. Maar 11 procent is het hiermee eens.

Verkeersveiligheid

Het voornaamste voordeel dat de consumenten zien is een verbetering van de verkeersveiligheid (56 procent). Maar ook de doorstroming kan verbeteren, meent 12 procent. 10 procent denkt dat zelfrijdende auto’s de duurzaamheid ten goede komen.

Een zelfrijdende auto is vooral handig bij vermoeidheid (30 procent), voor het afleggen van woon-werkverkeer (29 procent), op de snelweg (28 procent) en in de file (27 procent), vinden de deelnemers. Een derde van de consumenten die meededen aan het onderzoek van Multiscope zou het geen probleem vinden om onder invloed van alcohol achter het stuur te gaan zitten. De groep panelleden die weinig heil ziet in de zelfrijdende auto (38 procent) vindt het te gevaarlijk (36 procent) of vindt het te leuk om zelf te rijden (15 procent). Een op de vijf laat weten nooit in een zelfrijdende auto te willen stappen.

Demonstratie

Grootschalige testen met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens zijn sinds dit jaar mogelijk op de openbare weg in Nederland. Minister Schultz van Haegen (I&M) stemde onlangs in met verruiming van de ontheffingsregeling voor zelfrijdende voertuigen. Op de A28 bij Zwolle vond in februari een demonstratie plaats met zelfrijdende vrachtwagens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “Zelfrijdende auto welkom, maar rijbewijs blijft vereist”

hans jansen|10.04.15|12:19

Mooi. Hoef ik dus toch geen andere baan te gaan zoeken over 15 jaar.

Gerrit Grevengoed|10.04.15|16:42

Hoef je zeker ook geen gordel meer te dragen mevrouw Schultz ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.