Tellerstand auto voortaan via website RDW te checken

RDW - RijksDienst voor Wegverkeer

Het RDW laat sinds kort op de website zien of de laatst geregistreerde tellerstand van een voertuig logisch of onlogisch is. De Rijksdienst Wegverkeer geeft dit oordeel aan de hand van eerder geregistreerde tellerstanden. Die moeten een oplopende reeks opleveren. Met deze online service wil de RDW eigenaren en kopers bewust maken van het belang van een logische tellerstand.

Het terugdraaien van kilometer- (of mijlen)tellers is strafbaar. De tellerstand van een voertuig kan invloed hebben op de prijs, de veiligheid en de onderhoudsconditie van dit voertuig. Een voertuig met een lage tellerstand is doorgaans meer waard dan een voertuig met een hoge tellerstand. Dit maatschappelijke probleem kost autobezitters, verzekeraars en overheid jaarlijks vele miljoenen euro’s.

Tellerstandcontrole

Voert iemand een kenteken in op www.rdw.nl, dan ziet hij op de balk ‘Tellerstanden’ van ieder personenvoertuig en iedere lichte bedrijfswagen (tot 3500 kg) of de tellerstand bij de laatste officiële opname al dan niet een logische reeks heeft opgeleverd. Dit is een gratis service.

Wil een koper ook weten of de actuele tellerstand die hij op dat moment in de auto ziet logisch is, kan hij via de site van de RDW een tellerstandcontrole doen. Dat doet hij door naast het kenteken ook de actuele tellerstand in te voeren. Dit is met name van belang voor kopers van gebruikte voertuigen. Aan deze uitgebreidere controle zijn kosten verbonden (2015: € 2,99).

Aanpak tellerfraude

Vanaf 1 januari 2014 heeft de RDW de registratie van tellerstanden overgenomen van de stichting Nationale Autopas. Vanaf dat moment geven de ruim 22.000 RDW erkende bedrijven stelselmatig tellerstanden aan de RDW door. Dat gebeurt onder meer bij de APK-keuring, veranderingen van eigenaar, technische wijzigingen en bij reparaties, onderhoud en bandenwissel van meer dan 150 euro.

In samenwerking met de Vereniging Aanpak Tellerfraude (het samenwerkingscollectief van Bovag, RAI Vereniging, NAP, ANWB en VNA) werkt de RDW aan het verder terugdringen van fraude met tellerstanden. Samen met de branche wordt een voorlichtingscampagne voor 2016 voorbereid om het controleren van de kilometerstand bij aankoop van een auto verder onder de aandacht te brengen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tellerstand auto voortaan via website RDW te checken | RijschoolPro

Tellerstand auto voortaan via website RDW te checken

RDW - RijksDienst voor Wegverkeer

Het RDW laat sinds kort op de website zien of de laatst geregistreerde tellerstand van een voertuig logisch of onlogisch is. De Rijksdienst Wegverkeer geeft dit oordeel aan de hand van eerder geregistreerde tellerstanden. Die moeten een oplopende reeks opleveren. Met deze online service wil de RDW eigenaren en kopers bewust maken van het belang van een logische tellerstand.

Het terugdraaien van kilometer- (of mijlen)tellers is strafbaar. De tellerstand van een voertuig kan invloed hebben op de prijs, de veiligheid en de onderhoudsconditie van dit voertuig. Een voertuig met een lage tellerstand is doorgaans meer waard dan een voertuig met een hoge tellerstand. Dit maatschappelijke probleem kost autobezitters, verzekeraars en overheid jaarlijks vele miljoenen euro’s.

Tellerstandcontrole

Voert iemand een kenteken in op www.rdw.nl, dan ziet hij op de balk ‘Tellerstanden’ van ieder personenvoertuig en iedere lichte bedrijfswagen (tot 3500 kg) of de tellerstand bij de laatste officiële opname al dan niet een logische reeks heeft opgeleverd. Dit is een gratis service.

Wil een koper ook weten of de actuele tellerstand die hij op dat moment in de auto ziet logisch is, kan hij via de site van de RDW een tellerstandcontrole doen. Dat doet hij door naast het kenteken ook de actuele tellerstand in te voeren. Dit is met name van belang voor kopers van gebruikte voertuigen. Aan deze uitgebreidere controle zijn kosten verbonden (2015: € 2,99).

Aanpak tellerfraude

Vanaf 1 januari 2014 heeft de RDW de registratie van tellerstanden overgenomen van de stichting Nationale Autopas. Vanaf dat moment geven de ruim 22.000 RDW erkende bedrijven stelselmatig tellerstanden aan de RDW door. Dat gebeurt onder meer bij de APK-keuring, veranderingen van eigenaar, technische wijzigingen en bij reparaties, onderhoud en bandenwissel van meer dan 150 euro.

In samenwerking met de Vereniging Aanpak Tellerfraude (het samenwerkingscollectief van Bovag, RAI Vereniging, NAP, ANWB en VNA) werkt de RDW aan het verder terugdringen van fraude met tellerstanden. Samen met de branche wordt een voorlichtingscampagne voor 2016 voorbereid om het controleren van de kilometerstand bij aankoop van een auto verder onder de aandacht te brengen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.