Overheid deelt 9,5 miljoen verkeersboetes uit

ARNHEM – Een bord met daarop de aankondiging ‘Trajectcontrole’ langs de A12 bij Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag aangekondigd dat het een streep heeft gezet door 9298 boetes omdat het trajectcontrolesysteem op de A12 bij Arnhem door onderhoudswerkzaamheden niet goed werkte. Door de storing zijn automobilisten mogelijk ten onrechte bekeurd. Om alle risico’s […]

De overheid heeft vorig jaar bijna 9,5 miljoen boetes uitgedeeld. Dat zijn er ongeveer 1,5 miljoen meer dan in 2015. Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte de cijfers dinsdag bekend. Zowel het aantal staandehoudingen als overtredingen via kentekenregistratie zijn toegenomen.

In 2016 zijn ruim 9 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd via kentekenregistratie, tegen 7,7 miljoen een jaar eerder. Ook het aantal staandehoudingen nam toe: van 241.742 in 2015 naar 357.544 in 2016. Het ministerie verklaart de stijging doordat bij de politie meer aandacht zou zijn voor handhaving. Daarnaast is er sprake van herstel na de acties die de politiebonden in 2015 voerden in verband met de cao-onderhandelingen.

Te hard rijden

Het gemiddeld boetebedrag voor alle overtredingen ligt in 2016 op 75,05 euro. Voor snelheidsovertredingen is het gemiddelde bedrag 58,11 euro. Het grootste deel van de verkeersboetes werd uitgedeeld vanwege te hard rijden: 7.9 miljoen in totaal. Daarvan werden 2,2 miljoen overtredingen geconstateerd via een trajectcontrole en 4 miljoen via een flitspaal.

In 2016 zijn drie trajectcontroles weer aangegaan na vervangingswerkzaamheden: A4 bij Hoofddorp, A12 bij Utrecht en A20 bij Rotterdam. De trajectcontrole in de A2-tunnel bij Maastricht wordt naar verwachting in de eerste helft van 2017 actief wanneer de testfase goed is afgerond.

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.