Elektrische auto's

Aantal verkochte elektrische auto’s verdubbeld in eerste halfjaar 2019

Opladen, laden, elektrisch, laadpaal

Het aantal verkochte elektrische auto’s is in het eerste halfjaar van 2019 verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen zes maanden werden er 17.266 verkocht, vorig jaar stond de teller eind juni op 7.945 elektrische auto’s. De Tesla Model 3 is veruit de meest populaire EV van dit moment. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en Bovag.

Het aandeel elektrische auto’s in de nieuwverkopen komt daarmee uit op 7,6 procent, vorig jaar bedroeg het aandeel nog 3,1 procent. Volgens Bovag en RAI Vereniging is de stijging vooral te danken aan de introductie van een aantal nieuwe elektrische modellen in het middensegment, zoals de KIA e-Niro, Hyundai Kona en Tesla Model 3. Van deze laatste zijn de afgelopen jaren een groot aantal pre-orders geplaatst die dit jaar worden uitgeleverd.

Met 6.063 stuks is de Tesla Model 3 momenteel de meest geregistreerde elektrische auto van 2019. Voor dit jaar voorspellen RAI Vereniging en Bovag dat het totaal aantal nieuwe elektrische auto’s uitkomt op 28.000 stuks. Indien de bijtelling vanaf 1 januari 2020 omhoog gaat, kan dat aantal volgens beide brancheverenigingen voor 2019 fors hoger uitpakken en een ernstige marktverstoring veroorzaken.

Verhogen bijtelling

Bovag en RAI Vereniging dringen er bij het kabinet op aan om de bijtelling voor elektrische auto’s niet al in 2020 te verhogen, aangezien dan nog de bijtellingsafspraken uit de Autobrief II van kracht horen te zijn. Dealers en importeurs hebben op basis van deze afspraken reeds auto’s in bestelling voor 2020.

Sinds 1 januari 2019 is de zakelijke bijtelling van 4 procent voor het privégebruik alleen nog van toepassing op de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs van een elektrische auto. Over het bedrag daarboven moet 22 procent bijtelling worden betaald. De maatregel heeft een duidelijk effect op de verkopen boven de 50.000 euro. Van de Tesla Model S en Tesla Model X zijn dit jaar slechts 177 stuks verkocht, ten opzichte van 2.802 stuks in dezelfde periode in 2018.

In de klimaatplannen van het kabinet wordt voorgesteld om de grens voor lage bijtelling volgend jaar te verlagen naar 45.000 euro en in 2021 naar 40.000. Daarnaast wil de regering ook de bijtelling de komende jaren in stappen verhogen; vanaf volgend jaar van 4 naar 8 procent. De organisaties doen echter een dringende oproep om de regels pas vanaf 2021 aan te passen en de huidige bijtellingsafspraken uit Autobrief II te respecteren.

Lees ook:

RAI en Bovag: klimaatplannen van kabinet zijn realistisch

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal verkochte elektrische auto’s verdubbeld in eerste halfjaar 2019 | RijschoolPro
Elektrische auto's

Aantal verkochte elektrische auto’s verdubbeld in eerste halfjaar 2019

Opladen, laden, elektrisch, laadpaal

Het aantal verkochte elektrische auto’s is in het eerste halfjaar van 2019 verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen zes maanden werden er 17.266 verkocht, vorig jaar stond de teller eind juni op 7.945 elektrische auto’s. De Tesla Model 3 is veruit de meest populaire EV van dit moment. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en Bovag.

Het aandeel elektrische auto’s in de nieuwverkopen komt daarmee uit op 7,6 procent, vorig jaar bedroeg het aandeel nog 3,1 procent. Volgens Bovag en RAI Vereniging is de stijging vooral te danken aan de introductie van een aantal nieuwe elektrische modellen in het middensegment, zoals de KIA e-Niro, Hyundai Kona en Tesla Model 3. Van deze laatste zijn de afgelopen jaren een groot aantal pre-orders geplaatst die dit jaar worden uitgeleverd.

Met 6.063 stuks is de Tesla Model 3 momenteel de meest geregistreerde elektrische auto van 2019. Voor dit jaar voorspellen RAI Vereniging en Bovag dat het totaal aantal nieuwe elektrische auto’s uitkomt op 28.000 stuks. Indien de bijtelling vanaf 1 januari 2020 omhoog gaat, kan dat aantal volgens beide brancheverenigingen voor 2019 fors hoger uitpakken en een ernstige marktverstoring veroorzaken.

Verhogen bijtelling

Bovag en RAI Vereniging dringen er bij het kabinet op aan om de bijtelling voor elektrische auto’s niet al in 2020 te verhogen, aangezien dan nog de bijtellingsafspraken uit de Autobrief II van kracht horen te zijn. Dealers en importeurs hebben op basis van deze afspraken reeds auto’s in bestelling voor 2020.

Sinds 1 januari 2019 is de zakelijke bijtelling van 4 procent voor het privégebruik alleen nog van toepassing op de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs van een elektrische auto. Over het bedrag daarboven moet 22 procent bijtelling worden betaald. De maatregel heeft een duidelijk effect op de verkopen boven de 50.000 euro. Van de Tesla Model S en Tesla Model X zijn dit jaar slechts 177 stuks verkocht, ten opzichte van 2.802 stuks in dezelfde periode in 2018.

In de klimaatplannen van het kabinet wordt voorgesteld om de grens voor lage bijtelling volgend jaar te verlagen naar 45.000 euro en in 2021 naar 40.000. Daarnaast wil de regering ook de bijtelling de komende jaren in stappen verhogen; vanaf volgend jaar van 4 naar 8 procent. De organisaties doen echter een dringende oproep om de regels pas vanaf 2021 aan te passen en de huidige bijtellingsafspraken uit Autobrief II te respecteren.

Lees ook:

RAI en Bovag: klimaatplannen van kabinet zijn realistisch

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.