Gezondheidsraad onderzoekt noodzaak rijtest ADHD’ers

Binnenkort hoeven bepaalde groepen mensen met ADHD wellicht geen rijtest bij het CBR meer te doen. Momenteel wordt van iedereen met de diagnose ADHD via een rijtest de rijgeschiktheid bepaald. Eind deze maand moet duidelijk worden of dat daadwerkelijk nodig is.

Het CBR heeft dit jaar samen met de Rijksuniversiteit Groningen ruim 1.300 dossiers geanalyseerd van mensen met ADHD die een rijtest hebben afgelegd. Ook kregen deze mensen een vragenlijst voorgelegd. Doel van het onderzoek was om te bekijken of de rijtest voor bepaalde groepen mensen met ADHD wellicht niet meer nodig is. De respons in het onderzoek was laag, maar de uitkomsten bieden desondanks aangrijpingspunten om te bekijken hoe de procedure voor ADHD’ers kan worden versoepeld. Het CBR is hierover nog in overleg met de Gezondheidsraad.

Lijst met aandoeningen

De Gezondheidsraad houdt momenteel de lijst met aandoeningen van de Regeling eisen geschiktheid 2000 tegen het licht. Ondertussen wordt er ook gekeken naar de noodzaak van een rijtest voor mensen met een stabiel ziektebeeld. De Raad is gevraagd te kijken naar recente wetenschappelijke inzichten en eventuele onnodige eisen in de regeling met het oog op de verkeersveiligheid te signaleren. Ook onderzoekt de Raad waar de Regeling kan worden versoepeld.

Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij zich afvraagt of het mogelijk is om binnen ziektebeelden onderscheid te maken tussen verschillende doelgroepen. “Bijvoorbeeld door na te gaan of er voorspellende elementen zijn in verschillende groepen patiënten waardoor bijvoorbeeld een rijtest niet voor de hele groep nodig is.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gezondheidsraad onderzoekt noodzaak rijtest ADHD’ers | RijschoolPro

Gezondheidsraad onderzoekt noodzaak rijtest ADHD’ers

Binnenkort hoeven bepaalde groepen mensen met ADHD wellicht geen rijtest bij het CBR meer te doen. Momenteel wordt van iedereen met de diagnose ADHD via een rijtest de rijgeschiktheid bepaald. Eind deze maand moet duidelijk worden of dat daadwerkelijk nodig is.

Het CBR heeft dit jaar samen met de Rijksuniversiteit Groningen ruim 1.300 dossiers geanalyseerd van mensen met ADHD die een rijtest hebben afgelegd. Ook kregen deze mensen een vragenlijst voorgelegd. Doel van het onderzoek was om te bekijken of de rijtest voor bepaalde groepen mensen met ADHD wellicht niet meer nodig is. De respons in het onderzoek was laag, maar de uitkomsten bieden desondanks aangrijpingspunten om te bekijken hoe de procedure voor ADHD’ers kan worden versoepeld. Het CBR is hierover nog in overleg met de Gezondheidsraad.

Lijst met aandoeningen

De Gezondheidsraad houdt momenteel de lijst met aandoeningen van de Regeling eisen geschiktheid 2000 tegen het licht. Ondertussen wordt er ook gekeken naar de noodzaak van een rijtest voor mensen met een stabiel ziektebeeld. De Raad is gevraagd te kijken naar recente wetenschappelijke inzichten en eventuele onnodige eisen in de regeling met het oog op de verkeersveiligheid te signaleren. Ook onderzoekt de Raad waar de Regeling kan worden versoepeld.

Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij zich afvraagt of het mogelijk is om binnen ziektebeelden onderscheid te maken tussen verschillende doelgroepen. “Bijvoorbeeld door na te gaan of er voorspellende elementen zijn in verschillende groepen patiënten waardoor bijvoorbeeld een rijtest niet voor de hele groep nodig is.”

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.