Vier tips voor rijscholen om kosten te besparen in coronatijd

Door de coronacrisis is de omzet van rijscholen zo goed als volledig weggevallen. Het lesverbod geldt ondertussen al een aantal weken, desondanks krijgt RijschoolPro dagelijks vragen alsook tips door over mogelijkheden om nu kosten te besparen. We zetten een aantal tips hier op een rij. 

Auto schorsen

Ondanks het feit dat de rijscholen al een poosje stilstaan, krijgt de redactie van RijschoolPro veel vragen binnen over mogelijke kostenbesparing. Als je geen gebruik meer maakt van een lesvoertuig, kan je deze schorsen bij de RDW. Dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Ook vervalt de APK-plicht en je hoeft geen autoverzekering te hebben. De auto mag dan niet meer op de openbare weg staan, je zult de lesauto dus wel ergens moeten stallen.
De belasting stopt automatisch, de verzekering moet je wel zelf opzeggen. Het schorsen van een voertuig kan je online doen bij de RDW en de schorsing gaat direct in – je kunt geen datum in de toekomst aangeven. Kosten? Als je auto niet ouder is dan vijftien jaar en je schorst ‘m voor de minimale periode van één jaar kost dat 73,10 euro. De schorsing is voor een jaar (of twee of drie jaar), maar die periode kan je eerder beëindigen. Vanaf het zesde voertuig is schorsing gratis.

Als je de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt dan een naheffingsaanslag.

Leasemaatschappij

Check bij je leasemaatschappij of het maandbedrag wat je voor de auto betaalt kan worden bijgesteld. Vaak kan de kilometerbundel worden bijgesteld, wat alweer scheelt in de maandlasten.

Autoverzekering

Door de ontstane situatie staat je voertuig stil en dus loop je minder risico op aanrijdingen en schade. Check bij je autoverzekeraar of de premie tijdelijk omlaag kan. Verschillende verzekeraars hebben verschillende regels. Een check bij het Verbond van Verzekeraars leert dat zij geen uitspraken doen over voorwaarden, elke maatschappij gaat hier anders mee om.

Promovendum gaf vorige week aan de premie voor bestaande klanten met 10 procent te verlagen omdat het risico op schade lager is. Verzekeraars Nationale Nederlanden, Allianz, en Bovemij laten desondanks weten dat zij de premie voor autoverzekeringen vooralsnog niet verlagen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) hebt, check dan ook hier bij je verzekeraar of er tijdelijk een premieverlaging mogelijk is omdat je inkomsten zijn weggevallen. Verzekeraars willen zelfstandig ondernemers, die door het wegvallen van inkomsten vanwege het coronavirus in de problemen komen, zo goed mogelijk blijven beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Meer tips?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant uitgebracht: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan iedereen die als gevolg van de corona-uitbraak met een daling van hun inkomen hebben te maken.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.