Reservering examens bij CBR beperkt beschikbaar

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beperkt het aantal bezoekers op de eigen websites. Voor mensen die als gevolg van de coronamaatregelen hun examen misten, kan het daardoor langer duren om een nieuwe reservering te maken, meldt het CBR.

Examens kunnen vanaf vandaag weer worden gereserveerd, maar alleen voor de eerstvolgende vier weken. Uitgestelde examens hebben voorrang, overgebleven en extra capaciteit is voor nieuwe kandidaten.

Ruim 300.000 klanten misten als gevolg van het coronavirus een toets of een examen. Nu vorige week bekend is geworden dat examens weer worden hervat, proberen veel mensen een nieuwe afspraak in te plannen. Praktijkexamens kunnen vanaf vandaag worden gereserveerd, maar alleen voor de eerstvolgende vier weken en kandidaten van wie het examen is uitgesteld hebben voorrang. Praktijkexamens worden vanaf 18 mei weer gereden.

Hamstergedrag

De theorie-examens beginnen vandaag, het reserveren daarvan kon vanaf maandag. Dat leidde die dag tot een recordaantal van 130.000 bezoekers. Door een botaanval lag de website er vervolgens uit. Om hamstergedrag en overbelasting van de websites te voorkomen, laat het CBR nu minder mensen tegelijk op hun sites toe. “Deze maatregel blijft de komende periode van kracht”, aldus de organisatie.

Het beperkte verkeer op de website zorgt ervoor dat het langer kan duren voordat klanten een reservering kunnen maken, een gezondheidsverklaring kunnen indienen of een rijschool kunnen machtigen. Voor praktijkexamens voor beroepsvervoerders gelden andere afspraken. Opleiders zijn hierover geïnformeerd.

Geldigheid verlengd

Van examencertificaten die verlopen in de periode tussen 1 juni en 1 oktober wordt de geldigheid verlengd tot 1 april 2021. Eerder werd al duidelijk dat examencertificaten die verliepen in de periode 16 maart tot 1 juni, geldig blijven tot 1 december 2020.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

17 reacties op “Reservering examens bij CBR beperkt beschikbaar”

Peter Veerman|13.05.20|12:04

Dit was toch te verwachten!! Wanneer het CBR gewoon alle examens 9 weken naar voren hadden geschoven, had iedereen precies geweten wanneer het uitgestelde examen was, nu moet iedereen opnieuw gaan plannen!!!! PFFFFFFF!!!!

Michèle Minnema Limburg|13.05.20|13:11

Helemaal met mijn voorganger (Peter Veerman) eens. Dit had rust gegeven voor alle partijen! Gemiste kans vind ik dit. Dan had je alleen “topinternet” hoeven vrij te geven voor nieuwe aanvragen, die over 9 weken weer te plannen waren. En nu is het de vraag of ik daadwerkelijk mijn uitgestelde examen(s) in die beschikbare 4 weken kan gaan plannen! Want het CBR-systeem geeft aan onderhoud te plegen op dit moment. Kortom, ik heb er een zwaar hoofd in en de irritaties lopen op. Jammer!!

Wim de Jong|13.05.20|15:00

TOP internet ligt er nu al 3 uren uit…..ik kom er gewoon niet in. Ik probeer het bijna elke 5 miunuten vanaf 12 uur.
Wel een blamage, hoor. Dit geeft zowel bij mij, als mijn kandidaten vrij veel irritatie, onbegrijpelijk allemaal.

Carpenta, rijopleidingen voor auto en motor|13.05.20|22:29

Ben de hele dag al bezig met inloggen op Top, om 18 uur was ik eindelijk ingelogd en wat blijkt: geen enkel examen beschikbaar voor mijn uitgestelde examens. Nu betreft het RIS examens, weet niet of het daarmee te maken heeft, maar dit is niet wat je verwacht. Vergeten RIS examens beschikbaar te stellen? Of zijn ze echt allemaal verkocht?

Wim de Jong|13.05.20|23:10

Het is nu 23.00 uur. bijna constant bezig geweest om in te loggen, minstens elk kwartier. En wat krijg ik? “Momenteel is het niet mogelijk om in te loggen in TOP internet. Het maximum aantal gebruikers is bereikt. Probeer het later nog eens. Onze excuses voor het ongemak.”
beetje triest.

Wim Joling|14.05.20|15:57

Hoe kan nu een rijschool uitgestelde examens inplannen om binnen 4 weken hieraan te kunnen voldoen maar geen enkel contact met het CBR kan krijgen. Die rijscholen die er per ongeluk wel doorheen komen krijgen dus alleen maar voorrang? Ik neem aan dat die 4 weken zo volgepland zijn als er hele dagen achter elkaar examens gereserveerd worden. Zit er nu echt niemand met visie bij het CBR die dit aan had zien komen en betere maatregelen had kunnen nemen om één en ander op te lossen?

Wim Joling|14.05.20|16:08

Hoe wil een rijschool uitgestelde examens met voorrang reserveren als je gewoon 2 dagen al niet kunt inloggen in TOP. De gevoerde procedure van het CBR lijkt erg veel op een loterij, als je er doorheen komt kun je reserveren neem ik aan en als je (en je leerling) pech hebt dan maar niet! Was er bij het CBR nou niemand met visie die dit aan had zien komen? Wel zo’n 8 weken de tijd voor gehad. Dit betekent tevens dat leerlingen voorlopig weer stoppen met rijlessen tot het examen weer in beeld is.

raimundo|14.05.20|18:17

Ongelooflijk, wat een zooitje bij het CBR. Krijg ik gisteren een mailtje dat er vanaf vandaag 14-05 laat in de middag(hoe laat dat ook mogen zijn???) nog eens 4 extra weken capaciteit erin wordt gezet in TOP, zit ik in TOP op het moment, zijn er geen examens zichtbaar! Gvd, en mijn leerlingen maar wachten, wachten en nog eens wachten. Ik wordt er strontziek van!

Wim Seen|14.05.20|21:02

CBR was Centraal Bureau Rijvaardigheid CBR is Chaos Belachelijk Razend worden

Mart Kuiper|14.05.20|22:09

Tja en waarom verbaast het mij nu weer niet dat het CBR het weer voor elkaar krijgt de puinhoop die er is nog groter te maken.
Ik heb mijn handen er van af getrokken, als leerlingen gaan klagen misschien maar het 06 nummer van de regio manager geven, kijken of dat iets oplevert.

Marcehv marcehv|15.05.20|16:32

Ook bij mij hetzelfde verhaal,mail ontvangen,vanaf 14.05 laat op de middag kan je examens boeken,wat si aub laat op de middag.
Wat nog fijner is dat cbr mails aan leerlingen stuurt dat de opleider weer examens en toetsen kan boeken,en ook uitgestelde examens,en waar zijn ze dan ???
En wat moet de leerling denken ??
En je komt er gewoon niet i het system,gisteren avond was de hele site uit de lucht.
En nu ??

#BAAS|15.05.20|20:14

Of je staat met oproep en al in de hand bij het CBR voor je AVD. Zeggen ze doodleuk ja sorry, maandag pas. Waarom hebben die leerlingen een mail van CBR gehad dan? Gelukkig was het bij een eikel van een rijschool en niet mijzelf. Maar echt balen voor die leerlingen hoor.

A.b|23.05.20|22:19

Waarom kan ik alleen uitgestelde examens aanvragen? Wat is het verschil tussen herexamen en een uitgestelde examen en een leerling die bijna klaar is voor het examen. Onzin allemaal.

A.b|23.05.20|22:36

Wim,
Het maximum aantal gebruikers is bereikt. Raar allemaal ik kom wel eens op websites met meer dan 1 miljoen bezoekers per dag en daar kan ik gewoon inloggen en dingen kopen.

Sylvia van Loenen|28.05.20|07:11

CBR scoort geen punten. Meer dan 14 weken wachten voor je af kan rijden, terwijl je 26 maart klaar had kunnen zijn. CBR moet zich schamen

Sylvia van Loenen|28.05.20|07:14

CBR komt zijn belofte niet na. Meer dan 14 weken wachten voor je weer opnieuw praktijkexamen kan doen, terwijl je 26 maart je rijbewijs had kunnen halen. CBR zou zich moeten schamen.
Niet dat het zin heeft. Het is net als bij de meeste overheidsinstellingen. Ze hebben gladde schouders. Het glijd zo van ze af.

Nigel Francis|27.11.20|18:58

Ik moet langer dan 12 maanden wachten voor ik mijn motor theorie kan inplannen! Tegen die tijd is mijn vorige motor AVB examen niet eens meer geldig, waardoor ik niet eens theorie mag doen!!! Ik had vernimen binnen 1 maand mijn rijbewijs te kunnen halen wat een nachtmerrie ik heb de rijschool al 1850euro betaald en heb een uitkering!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.