Rijbewijs meestal ingenomen wegens te hard rijden

Het aantal ingenomen rijbewijzen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Vorig jaar werden dagelijks zo’n 44 pasjes ingenomen. De cijfers nemen dit jaar niet af, ondanks dat het rustiger op de weg is door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers van het OM, opgevraagd door de NOS.

In 2016 werden er 14.752 rijbewijzen ingenomen. Dat aantal ieder jaar toe, tot bijna 16.000 in 2019. De cijfers tot en met mei dit jaar laten een voortzetting van die stijgende lijn zien.

Een rijbewijs wordt om verschillende redenen ingenomen, doorgaans op heterdaad: rijden met alcohol op, meer dan 50 kilometer per uur te hard rijden en vertonen van gevaarlijk rijgedrag.

Minder verkeer

Alcoholgebruik was de laatste jaren de meest voorkomende reden om het rijbewijs in te vorderen, maar snelheidsovertredingen lijken dit in te gaan halen. Verkeersofficier Achilles Damen van het Openbaar Ministerie noemt die verschuiving tegenover de NOS ‘heel zorgelijk’. “De boodschap om niet onder invloed te rijden, die nemen mensen wel ter harte”, zegt Damen. “Dat snelheid zo gevaarlijk is, is blijkbaar onvoldoende bekend. Je raakt je rijbewijs niet zomaar kwijt. Dan moet je echt veel te hard gereden te hebben. En vooral dat is heel zorgelijk. Dat mensen ervoor kiezen om zo te hard te rijden.”

Het OM noemt de stijging van dit jaar opvallend, juist nu er veel minder verkeer op de weg is. Een eenduidige verklaring is er niet. Wel ging dit jaar de maximumsnelheid op de snelweg overdag naar 100 kilometer per uur. Damen maakt de kanttekening dat rijbewijzen lang niet alleen op de snelweg worden ingenomen. “Ook op wegen waar de maximumsnelheid 60 en 80 kilometer per uur is, en zelfs in de bebouwde kom.”

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.