Oud klokkenluider CBR: ‘eindelijk positieve geluiden’

TOP Internet moet worden vernieuwd en het CBR moet de regie pakken in de kwaliteitsslag in de rijschoolbranche. Dat vindt Berend Bockhoudt, oud ICT-manager van het CBR en momenteel instructeur in opleiding. Er gaat ook veel goed, vindt Bockhoudt. Met de komst van Pechtold als directeur en met het rapport van Eringa zijn er veel positieve geluiden.

Berend Bockhoudt reageert in een open brief aan RijschoolPro op het onlangs verschenen rapport van Pier Eringa. Bockhoudt was bijna lange tijd aan het CBR verbonden als ICT-manager. In 2019 werkte hij mee aan de Zembla-uitzending over de wachttijden bij het CBR. Hij was de klokkenluider, dankzij hem werd duidelijk dat een falend ICT-systeem de problemen mede veroorzaakte en dat niet alleen het toenemende aantal ouderen met een gezondheidsverklaring. Bockhoudt voelt zich nog altijd betrokken bij de rijschoolbranche en is onlangs zelfs begonnen aan de opleiding tot rijinstructeur.

Pier Eringa kreeg vanuit het ministerie de opdracht om te onderzoeken wat er allemaal misloopt bij het CBR. Zijn rapport verscheen begin juli. De conclusies: de problemen bij het CBR zijn hardnekkig en van alle tijden. Door nu schoon schip te maken kan het beter. Het CBR moet niet alleen focussen op het wegwerken van de achterstanden in de divisies Rijgeschiktheid en Klantenservice, maar ook investeren in management, bedrijfscultuur en het systeem.

Steken laten vallen

Bockhoudt noemt het in zijn brief ‘fijn’ om te lezen dat ‘nu vaststaat dat het de vorige directie steken heeft laten vallen en een cultuur heeft gecreëerd waarin fouten niet mochten worden toegegeven.’

Hij vervolgt: “Als oud ICT-manager van het CBR ben ik teleurgesteld in de uitspraken van Eringa over het keer op keer falende OPUS-systeem. Eringa doet de disinvestering van tientallen miljoen in het ICT-systeem af als sunk costs. Dat kan worden vertaald als het onder het tapijt schuiven van het mismanagement door de vorige directie.”

Bockhoudt vindt ICT-systeem Opus niet passen bij het CBR. Opus is het systeem waarin alle klantgegevens worden bijgehouden, waaronder de gezondheidsverklaringen. “Het is log, ouderwets, inflexibel en te complex voor een relatief kleine organisatie zoals het CBR. Het CBR heeft 50 vestigingen en ongeveer 1.600 medewerkers. Een gemiddelde supermarktketen is groter. In mijn ogen had Eringa er goed aangedaan het OPUS-systeem met kracht naar de prullenbak te verwijzen en daarmee de nieuwe directie een kans te geven te investeren in een meer passende oplossing gebaseerd op nieuwe en moderne technieken.”

TOP moet beter

Volgens Bockhoudt kan het CBR zich beter focussen op het verbeteren van TOP internet, het systeem waarmee rijscholen communiceren met het rijvaardigheidsbureau. “Daarnaast gaf Eringa aan dat moet er moet worden geïnvesteerd in de relatie met de rijschoolbranche. Het CBR doet er goed aan te beginnen met de vernieuwing van het Top-Internet systeem om de rijschoolbranche beter te ondersteunen. De jarenlange verwaarlozing van dit cruciale systeem voor rijscholen heeft geleid tot een waardeloos systeem waar de rijscholen niet mee zijn geholpen. Met het rapport van Eringa in de hand staat het CBR niets in de weg om die wettelijke taak te combineren met het professionaliseren van de rijschoolbranche.”

“Volgens de minister gaat het CBR wel degelijk over de kwaliteit van de rijscholen en het wordt tijd dat zij haar rol pakt, wie moet het anders doen? Het verschuilen achter de wettelijke taak moet snel stoppen en er moet tot actie worden overgaan. Het rapport van Eringa biedt voldoende handvatten voor regie vanuit het CBR.”

“Kortom,” sluit Bockhoudt af, “ik ben blij met het nieuwe geluid dat de huidige CBR-directeur Alexander Pechtold nu laat horen en hoop dat hij gaat waarmaken wat hij zegt en dat binnen afzienbare tijd de eerste resultaten merkbaar zijn. Iets meer daadkracht op het gebied van ICT-hervorming zou op zijn plaats zijn, hoewel ik ook wel weer de aarzeling snap. In de afgelopen jaren is ICT erg complex gemaakt door het CBR en het moeilijkst is om ICT simpel te houden. Om dat te veranderen moet er veel gebeuren, dit kan het CBR niet alleen, hier is mijns inziens een mooie taak voor het ministerie weggelegd.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

5 reacties op “Oud klokkenluider CBR: ‘eindelijk positieve geluiden’”

Kees Nas|24.08.20|09:56

In het kort de vorige directie was niet goed goed maar nu met de door de politiek uitgekotste Pechtold is het helemaal top.
Z’n eerste uitspraken hebben m nu al onsterfelijk gemaakt.
Roepen dat wij rijinstructeurs de oorzaak zijn van de stijgende lijn in verkeersslachtoffers.
Dat schept vertrouwen.

Chen Yi Tjong|24.08.20|12:26

Hij is niet tevertrouwen en kijk uit voor de Vrouwen zijn niet veilig voor Hem.

Franco Wiltink|25.08.20|12:28

Het valt mij op de de theorie veel belangrijker gemaakt word als de praktijk.
Als ik zie wat mijn zoon aan theorie moet doen dan denk ik, wat een achterlijke vragen zitten daarbij. De hele situatie inschatting slaat werkelijk helemaal nergens op. Je moet maar inschatten wat het cbr bedoeld. Dat heeft niets met de praktijk te maken. Rijden en ervaring is veel belangrijker dan de theorie.

Pieter van der Vinne|27.08.20|13:11

Wat een hoop nonsens weer. En met pechtholt aan het roer wordt er niets beter.

Amar J Sing|28.08.20|19:25

Het CBR-denken stamt uit de middeleeuwen:
** DMV (USA-instantie voor rijexamens/uitgifte rijbewijzen): gevarenherkeninning ala CBR is volgens hen BS! Terecht! statische beelden zijn waardeloos!
** DMV:niet eerder mogen knipperen bij invoegen voorbereiden is BS! Wordt in veel landen/ EU,wél gedaan! Geeft meer duidelijkheid!metname bij combinatiestroken! DMV heeft gelijk
** DMV:niet rechts mogen inhalen is BS!Stay in your lane geeft veel meer rust en homogeniteit op de snel)weg. Klopt allemaal

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.