EU-landen willen aflopend rijbewijs en apk tien maanden verlengen

Wiens rijbewijs of apk tussen september vorig jaar en juni dit jaar verloopt, mag mogelijk nog tot de zomer of nog langer doorrijden. EU-landen moeten zulke en andere certificaten die in coronatijd moeilijk kunnen worden vernieuwd met tien maanden kunnen verlengen, vinden ze.

“Nu de coronacrisis aanhoudt, doet de Europese Unie wat nodig is” om te voorkomen dat bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs in de knel komen, zegt de vervoersminister van Portugal, dat dit halfjaar de EU voorzit. Maar het voorstel moet volgens minister Pedro Nuno Santos ook gewone automobilisten uit de brand helpen die anders mogelijk niet meer de weg op hadden gemogen.

In mei vorig jaar werden rijbewijzen, vaarbewijzen en verwante certificaten, die in heel de EU geldig zijn, ook al eens met een halfjaar of nog langer verlengd. De houder van zo’n al verlengd document kan nog een halfjaar respijt krijgen, als het aan de EU-landen ligt. Desnoods tot 1 juli, als de verantwoordelijke instanties achterop zijn geraakt en de wachtrij lang is.

De lidstaten moeten het nog eens worden met het Europees Parlement over de verlenging, maar dat lijkt geen obstakel. Ze maken in ieder geval haast. Als het ervan komt, beslist ieder EU-land zelf of mensen inderdaad nog even mogen doorrijden met een verlopen rijbewijs. Als een land dat toestaat, is het bewijs ook geldig in de rest van de EU.

(ANP)

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “EU-landen willen aflopend rijbewijs en apk tien maanden verlengen”

André Stuuroloog|04.02.21|14:07

Mijn rijbewijs was geldig tot 1-2-2021. Als zelfstandig rijinstructeur zit ik zonder inkomen. Ik mag tot 1 maart nog rijden, echter alleen in Nederland. Er is mij n tijdelijke baan aangeboden als internationaal vrachtwagen chauffeur, echter mijn rijbewijs is op dit moment niet geldig buiten Nederland.
Dus ik ben al gedupeerd. Dus ik hoop dat de ambtenaren voortvarend te werk gaan.

Ik val nu tussen wal en schip, en ik heb niet eens een vaarbewijs! ;>)

Kees Nas|04.02.21|14:23

Misschien maar een ideetje maar hoe staat t met ons instructeursbewijs? Is t redelijk om die ook met enkele maanden te verlengen? Het liefste gewoon helemaal tot aan m’n pensioen want we hebben tenslotte niet voor niks al vele malen opnieuw examen gedaan en toneel gespeeld.

A.b|04.02.21|15:44

Kees,

Klopt, het lijkt alsof wij een hele waardevolle certificaat hebben, want je gaat operaties mee verrichten omdat je mensen levens moet redden. Ik denk omdat wij zwaar werk verrichten laten ze je om de 5 jaar terugkomen om te kijken of je nog psychisch in orde bent een soort apk keuring dat is de truc.

A.b|04.02.21|16:15

Ja, maximaal 3 keer je tanden laten zien is meer dan genoeg, daarna moet je vrijstelling krijgen tot en met pension. Heeft inderdaad totaal geen zin om zo vaak terug te komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

EU-landen willen aflopend rijbewijs en apk tien maanden verlengen | RijschoolPro

EU-landen willen aflopend rijbewijs en apk tien maanden verlengen

Wiens rijbewijs of apk tussen september vorig jaar en juni dit jaar verloopt, mag mogelijk nog tot de zomer of nog langer doorrijden. EU-landen moeten zulke en andere certificaten die in coronatijd moeilijk kunnen worden vernieuwd met tien maanden kunnen verlengen, vinden ze.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “EU-landen willen aflopend rijbewijs en apk tien maanden verlengen”

André Stuuroloog|04.02.21|14:07

Mijn rijbewijs was geldig tot 1-2-2021. Als zelfstandig rijinstructeur zit ik zonder inkomen. Ik mag tot 1 maart nog rijden, echter alleen in Nederland. Er is mij n tijdelijke baan aangeboden als internationaal vrachtwagen chauffeur, echter mijn rijbewijs is op dit moment niet geldig buiten Nederland.
Dus ik ben al gedupeerd. Dus ik hoop dat de ambtenaren voortvarend te werk gaan.

Ik val nu tussen wal en schip, en ik heb niet eens een vaarbewijs! ;>)

Kees Nas|04.02.21|14:23

Misschien maar een ideetje maar hoe staat t met ons instructeursbewijs? Is t redelijk om die ook met enkele maanden te verlengen? Het liefste gewoon helemaal tot aan m’n pensioen want we hebben tenslotte niet voor niks al vele malen opnieuw examen gedaan en toneel gespeeld.

A.b|04.02.21|15:44

Kees,

Klopt, het lijkt alsof wij een hele waardevolle certificaat hebben, want je gaat operaties mee verrichten omdat je mensen levens moet redden. Ik denk omdat wij zwaar werk verrichten laten ze je om de 5 jaar terugkomen om te kijken of je nog psychisch in orde bent een soort apk keuring dat is de truc.

A.b|04.02.21|16:15

Ja, maximaal 3 keer je tanden laten zien is meer dan genoeg, daarna moet je vrijstelling krijgen tot en met pension. Heeft inderdaad totaal geen zin om zo vaak terug te komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.