Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Ondernemen, niet gokken’

Onduidelijkheid en onzekerheid, twee dingen die volgens Bovag-voorzitter Frank Hoornenborg funest zijn voor de rijschoolbranche. In deze column kijkt hij vooruit naar het moment dat rijscholen weer van start kunnen en welke uitdagingen daarbij komen kijken. Vooral de examencapaciteit zal roet in het eten gooien.

“Het is begin februari en er gloort een klein sprankje hoop op heropening van onze sector op korte termijn. De besmettingscijfers dalen weliswaar, maar nog niet hard genoeg en de Britse variant van het coronavirus hangt als een zwaard van Damocles boven de maatschappij en de economie.

Desondanks sijpelen er berichten door over de heropening van sectoren nu ook de basisscholen weer geopend zijn. En daarna? De detailhandel? Of de horeca, die toch het allerlangst op de blaren moet zitten? De contactberoepen, zoals die van ons? Duidelijk is dat echt niet alles tegelijkertijd weer open zal gaan en dat we op onze beurt moeten wachten. Dat knaagt, frustreert en voor vele collega’s zou het wel eens desastreus uit kunnen pakken. Als er twee dingen zijn die per definitie funest zijn voor een ondernemer, dan zijn dat onduidelijkheid en onzekerheid. Om te kunnen ondernemen, moet je in hoge mate weten waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Anders ben je niet aan het ondernemen, maar aan het gokken.

Examencapaciteit

In tegenstelling tot de kappers, winkeliers of kasteleins speelt in de rijscholenbranche nog een grote factor die bepalend is voor een succesvolle herstart. En dat is de examencapaciteit. Als de kapsalons open gaan, staan automatisch weer de klanten in de rij voor een knipbeurt. En zodra de Action weer opent, mag je er redelijk zeker van zijn dat de kassa’s ook weer rinkelen en de winkels toeloop hebben. Oftewel: zaak open en draaien maar.

Onze leerlingen zullen ongetwijfeld ook ‘gewoon’ weer in de auto, truck, bus of op de motor plaats nemen, maar we kunnen ze niet bieden waar ze voor komen: het rijbewijs, oftewel een examen. We weten nu al dat we voor hete vuren komen te staan, tot vér na de heropening van onze sector. Planning is van cruciaal belang voor rijscholen en juist dát gaat nog heel erg lang een heet hangijzer zijn, zoveel is zeker. Wij moeten op zijn minst enkele maanden vooruit kunnen kijken om een opleiding vorm te kunnen geven, maar dat gaat nu dus helemaal niet.

Negatieve gevolgen

Vandaar dat we vanuit Bovag continu met het ministerie van I&W en met het CBR in gesprek zijn over hoe de negatieve gevolgen geminimaliseerd kunnen worden. Bij Economische Zaken en met Kamerleden praten we over de financiële compensatie voor ondernemers, maar bij de rijscholen is er meer aan de hand dan dat en moet er verder worden gekeken. Bij de examens is het straks dus ook een zaak van ‘alle hens aan dek’ en maximale flexibiliteit van alle betrokken partijen, anders gaan er alsnog veel rijschoolhouders kopje onder.

Ik wens iedereen heel veel sterkte de komende periode en blijf vooral gezond.”

Lees ook:

Auteur: Frank Hoornenborg

3 reacties op “Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Ondernemen, niet gokken’”

Mart Kuiper|09.02.21|12:03

Beschikbaarheid van examencapaciteit en wachttijden kan ons als rijscholen wel eens gaan opbreken. Hoeveel potentiële nieuwe klanten zouden zich daardoor immers niet laten afschrikken om zodoende helemaal nu niet aan hun rijbewijs te beginnen. Voor de A leerlingen geldt eigenlijk al dat wie straks in April gaat starten dit jaar gewoon niet meer aan een rijbewijs is te helpen. En natuurlijk valt het uit te leggen maar neemt niet weg dat we dit er niet bij kunnen hebben.

Mart Kuiper|09.02.21|12:08

Nood breekt wetten maar misschien nu toch tijdelijk stoppen met TTT’s en faalangstexamens ( gewoon weer even ouderwets de tanden op elkaar en gaan rijden, wordt je groot van…) om deze capaciteit voor reguliere examens te gebruiken.
Een combi examen AVB/AVD zoals vroeger is waarschijnlijk dagdromen maar zou ook een deel van het probleem kunnen oplossen.
Deze lockdown duurt 2x zo lang als de vorige en we weten wat voor problemen dat heeft opgeleverd. Noodmaatregelen zijn dan gerechtvaardigd.

Neeraj Kashyap|09.02.21|14:32

De examen capaciteit na de eerste lockdown was ook niet een heel erg probleem en nu na deze lockdown zou ook meevallen. Het zou wel helpen als Bovag over de houdig problemen van rijinstructeur die grotendeels zzp’er zijn, druk om maak. Zoals partner toets bij Tozo 3 en TVL toegankelijk maken voor rijscholen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.