Rijschoolorganisaties willen snelle herstart rijlessen en examens

De samenwerkende rijscholenorganisaties (BOVAG, FAM, LBKR en VRB) vinden dat rijlessen en rij-examens zo snel mogelijk weer opgestart moeten worden. Met het branche-protocol in de hand, moet dat verantwoord en veilig kunnen. De organisaties roepen het kabinet op in de komende versoepelingen rijschoolleerlingen het perspectief te geven dat zij weer kunnen lessen en examens kunnen afleggen..

Zowel bij leerlingen, bij beroepschauffeurs, bij rijscholen als bij het CBR is de situatie door het beroepsverbod in de rijschoolbranche om uiteenlopende redenen inmiddels zeer nijpend. Met als enige uitzondering de motor- en brommerlessen en -examens, die zeer recent weer opgestart zijn.

Wachttijden

Bij CBR en examenkandidaten is inmiddels een enorme achterstand ontstaan in de rij-examens. Het CBR spreekt zelf van een achterstand van 600.000 examens. Zonder extra maatregelen duurt het inhalen daarvan nú al vier jaar, aldus het CBR. Nieuwe kandidaten zullen rekening moeten houden met een reserveringstermijn van wel 20 weken. Met alle gevolgen van dien voor leerlingen die extra lessen moeten volgen en dus extra geld kwijt zijn om bij te blijven.

Jongeren die nog moeten beginnen met hun rij-opleiding, zullen ook zeer lang geduld moeten hebben, alvorens ze voor lessen aan de beurt zijn. Hetgeen ze zeer beperkt in hun vrijheid en ontplooingsmogelijkheden. Onder meer op de arbeidsmarkt.

Beroepschauffeurs

Beroepschauffeurs moeten extra lang wachten op de noodzakelijke bijscholing, en het stokken van instroom van nieuwe beroepschauffeurs is erg schadelijk voor het beroepsgoederenvervoer. Rijscholen staat door de lange lockdown het water aan de lippen. Bijna 90 procent rapporteert omzetverlies, van gemiddeld bijna 80 procent.

Herstart

Om al bovenstaande redenen pleiten de organisaties voor een verantwoorde herstart van de rijschoolbranche. Dat kan verantwoord, omdat er een strak, werkbaar brancheprotocol ligt, dat eerder in de coronacrisis al is opgesteld en zijn waarde heeft bewezen. Met voorschriften over triage (gezondheidscheck), voertuigreiniging, verplichte reservering en registratie en dergelijke. Rijscholen hebben daar volop praktijkervaring mee opgedaan. Dat geldt evenzeer voor het eigen protocol van CBR. De organisaties zijn ervan overtuigd dat een herstart van de rijschoolsector zeer noodzakelijk is en ook kan zonder impact op de besmettingscijfers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Rijschoolorganisaties willen snelle herstart rijlessen en examens”

Kees Nas|22.02.21|18:54

Hoe staat het met het verhaal Partnertoets?
Daar waren die organisaties toch ook zo druk mee.
Avondklok verbod is een halve dag voor nodig om te regelen maar dat we simpelweg niks krijgen is ronduit asociaal.
Oké uiteraard wil ik ook wel werken maar laten we niet vergeten dat we inmiddels al twee en een halve maand noppes hebben. Inhalen? Onmogelijk dus brancheorganisaties hoe staat het ermee?
Ben ook benieuwd op wat voor manier we weer mogen gaan beginnen. Luchten wachten en alcoholdoekjes?

Els van Voren|24.02.21|22:54

@Kees, wees maar blij dat die partnertoets er is! Veel ondernemers die vorig jaar de TOZO hebben gekregen en een partner met inkomsten hebben, hebben ondertussen ook een “jaaropgave” gekregen van de helft van de TOZO! En dat kan wel eens heel vervelend gaan uitpakken als er sprake is huur en/of zorg toeslag omdat je net boven de grens kan uitkomen! Dit is niet aan te vechten want het stond in de toelichting bij het aanvragen, maar dat zullen vele waarschijnlijk niet gelezen hebben!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschoolorganisaties willen snelle herstart rijlessen en examens | RijschoolPro

Rijschoolorganisaties willen snelle herstart rijlessen en examens

De samenwerkende rijscholenorganisaties (BOVAG, FAM, LBKR en VRB) vinden dat rijlessen en rij-examens zo snel mogelijk weer opgestart moeten worden. Met het branche-protocol in de hand, moet dat verantwoord en veilig kunnen. De organisaties roepen het kabinet op in de komende versoepelingen rijschoolleerlingen het perspectief te geven dat zij weer kunnen lessen en examens kunnen afleggen..

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Rijschoolorganisaties willen snelle herstart rijlessen en examens”

Kees Nas|22.02.21|18:54

Hoe staat het met het verhaal Partnertoets?
Daar waren die organisaties toch ook zo druk mee.
Avondklok verbod is een halve dag voor nodig om te regelen maar dat we simpelweg niks krijgen is ronduit asociaal.
Oké uiteraard wil ik ook wel werken maar laten we niet vergeten dat we inmiddels al twee en een halve maand noppes hebben. Inhalen? Onmogelijk dus brancheorganisaties hoe staat het ermee?
Ben ook benieuwd op wat voor manier we weer mogen gaan beginnen. Luchten wachten en alcoholdoekjes?

Els van Voren|24.02.21|22:54

@Kees, wees maar blij dat die partnertoets er is! Veel ondernemers die vorig jaar de TOZO hebben gekregen en een partner met inkomsten hebben, hebben ondertussen ook een “jaaropgave” gekregen van de helft van de TOZO! En dat kan wel eens heel vervelend gaan uitpakken als er sprake is huur en/of zorg toeslag omdat je net boven de grens kan uitkomen! Dit is niet aan te vechten want het stond in de toelichting bij het aanvragen, maar dat zullen vele waarschijnlijk niet gelezen hebben!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.