Honderden rijbewijzen ten onrechte ongeldig verklaard

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft bij honderden mensen ten onrechte het rijbewijs ongeldig verklaard, zeggen verschillende advocaten tegen nieuwszender BNR. Het gaat om mensen die de EMA of LEMA moeten volgen vanwege gevaarlijk rijgedrag. Het CBR erkent dat de maatregel onevenredig grote gevolgen heeft.

Sinds 15 december is het CBR gesloten en gaan ook cursussen niet door. Wie met een te hoog alcoholpromillage wordt aangehouden, moet een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) en een verkeerscursus volgen, of een LEMA, een verkorte versie die je leert over de gevaren van alcohol in het verkeer. Dan is er nog de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer voor mensen die gevaarlijk rijgedrag hebben vertoond, zoals veel te hard door de bebouwde kom rijden.

Momenteel wachten 3750 mensen op één van deze cursussen. In principe mogen ze blijven rijden tot het moment dat de cursus weer kan worden gevolgd, als dat maar binnen drie jaar met goed gevolg gebeurt. Wel moet je op tijd betalen voor de cursus, en juist daar zit het pijnpunt: mensen die een aantal weken te laat betaald hebben omdat ze een onderneming hebben waar het nu niet goed mee gaat, zijn hun rijbewijs kwijt. De cursus kost zo’n 1200 euro.

Normaal gezien kunnen zo zodra er betaald is de cursus volgen en krijgen ze na afsluiting het rijbewijs terug – maar de cursus kan niet gevolgd worden en het CBR biedt geen alternatieven zoals een digitale versie van de cursus. Het gevolg is dat het rijbewijs ongeldig blijft. Het gaat volgens BNR om zo’n 400 mensen.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.