Nederland is het een na duurste land ter wereld om rij-examen te doen

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Nederland staat in de top drie van duurste landen om het rijbewijs te halen. Op nummer één prijkt Noorwegen. Het theorie- en praktijkexamen voor rijbewijs B kostte hier in 2020 samen 179 euro, daarna kwam Nederland met 147 euro en op de derde plek Zwitserland met 136 euro. Het goedkoopste land om je examen te halen is Rusland.

In 2020 was het verschil in de kosten voor het praktijkexamen B in Noorwegen en Nederland slechts 25 eurocent. In Noorwegen betaalde men omgerekend 113 euro voor het praktijkexamen en in Nederland 112,75 euro. Dit is in 2021 gestegen naar 120 euro.

Het grotere verschil ligt echter bij het theorie-examen. Hiervoor betaalde je in Noorwegen 66 euro en bij ons 34,50. Op nummer drie van de lijst duurste rij-examenlanden staat Zwitserland. Hier betaal je voor het praktijkexamen omgerekend 109 euro en voor theorie 27 euro. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de kosten van rij-examens in 2020 van Compare the Market Australia.

Goedkoopste landen

Het goedkoopste land om je rijbewijs te halen is Rusland. Hier kost het theorie- en praktijkexamen samen slechts 1,70 euro. In China is het halen van je rijbewijs — als dat je in één keer lukt natuurlijk — vergelijkbaar met de prijs van een avondmaal. Je betaalt hier namelijk voor je theorie en praktijk omgerekend 14 euro. Als je dichter bij huis je examen voor een prikkie wil halen moet je in Italië zijn. Hier betaal je slechts 16 euro voor het praktijkexamen en ook 16 euro voor je theorie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederland is het een na duurste land ter wereld om rij-examen te doen | RijschoolPro

Nederland is het een na duurste land ter wereld om rij-examen te doen

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Nederland staat in de top drie van duurste landen om het rijbewijs te halen. Op nummer één prijkt Noorwegen. Het theorie- en praktijkexamen voor rijbewijs B kostte hier in 2020 samen 179 euro, daarna kwam Nederland met 147 euro en op de derde plek Zwitserland met 136 euro. Het goedkoopste land om je examen te halen is Rusland.

In 2020 was het verschil in de kosten voor het praktijkexamen B in Noorwegen en Nederland slechts 25 eurocent. In Noorwegen betaalde men omgerekend 113 euro voor het praktijkexamen en in Nederland 112,75 euro. Dit is in 2021 gestegen naar 120 euro.

Het grotere verschil ligt echter bij het theorie-examen. Hiervoor betaalde je in Noorwegen 66 euro en bij ons 34,50. Op nummer drie van de lijst duurste rij-examenlanden staat Zwitserland. Hier betaal je voor het praktijkexamen omgerekend 109 euro en voor theorie 27 euro. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de kosten van rij-examens in 2020 van Compare the Market Australia.

Goedkoopste landen

Het goedkoopste land om je rijbewijs te halen is Rusland. Hier kost het theorie- en praktijkexamen samen slechts 1,70 euro. In China is het halen van je rijbewijs — als dat je in één keer lukt natuurlijk — vergelijkbaar met de prijs van een avondmaal. Je betaalt hier namelijk voor je theorie en praktijk omgerekend 14 euro. Als je dichter bij huis je examen voor een prikkie wil halen moet je in Italië zijn. Hier betaal je slechts 16 euro voor het praktijkexamen en ook 16 euro voor je theorie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.