Ministerie schaft verplichte rijtest af voor mensen met autisme

Doctor at work, close up of male doctor typing on a laptop.

De demissionaire minister van Infrastructuur en Waterstaat neemt het advies van de Gezondheidsraad over en schaft de verplichte rijtest voor mensen met autisme af. Dat liet Van Nieuwenhuizen weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het afschaffen van de test scheelt het CBR 5.500 plekken per jaar. Het advies wordt zo spoedig mogelijk en uiterlijk in de zomer verwerkt. 

“Ik wil het rijbewijs zo toegankelijk mogelijk houden voor mensen met een medische aandoening binnen de kaders van de verkeersveiligheid. Ik neem daarom het advies van de GR over om de rijtest niet langer verplicht te stellen. Alleen als een advies van een keurend psychiater daar aanleiding toe geeft zal het CBR een rijtest verplicht stellen”, schrijft Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op het advies van de Gezondheidsraad (GR).

In dit advies sprak de GR tevens over het zorgen voor voldoende gespecialiseerde rijopleidingen voor mensen met ASS. De minister omarmt dit advies en wil met de rijschoolbranche bespreken hoe zij eraan kunnen bijdragen dat er voldoende gespecialiseerde rijopleidingen zijn.

REG2000

In De Regeling Eisen Geschiktheid 2000 (REG2000) staat dat zowel een medische keuring als een rijtest verplicht is voor mensen met autisme (ASS). Van Nieuwenhuizen geeft aan zich graag in te zetten voor een wet die gericht is op het waarborgen van de verkeersveiligheid en die mensen niet onnodig belemmert. Nu uit onderzoek van de GR blijkt dat slechts 2,4 procent van de mensen met autisme na een rijtest ongeschikt wordt bevonden, wil de minister de wet REG2000 aanpassen.

Een exacte datum is er nog niet: “Dit advies van de Gezondheidsraad zal zo spoedig mogelijk en uiterlijk deze zomer worden verwerkt door een aanpassing van de REG2000”, schrijft Cora van Nieuwenhuizen.

CBR

Na de verplichte rijtest bij het CBR, wordt besloten of de kandidaat geschikt is. Door de verplichte rijtest alleen nog maar op advies van de psychiater af te nemen, hoeft het CBR minder examens in te plannen. Geschat gaat dit jaarlijks om 5.500 rijtesten minder en is er dus meer ruimte voor het inhalen van andere examens. Het ministerie vraagt aan het CBR hoe ze omgaan met kandidaten die vóór de wetswijziging al een rijtest hebben ingepland.

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad bleek tevens dat ruim 25 procent van de kandidaten met ASS het proces voor het behalen van het rijbewijs niet afmaakt. Van Nieuwenhuizen wil het komende jaar onderzoeken waarom dit zo is en hierover in gesprek gaan met het CBR.

Keuring

De medische keuring moet volgens de Gezondheidsraad worden uitgevoerd door een gespecialiseerde ASS-psychiater. Tevens moet dit een andere zijn dan waar de kandidaat in behandeling is. De minister constateert dat dit veel kosten kan opleveren voor de kandidaat en zal zich daarom buigen over een alternatief. Ook omdat het blijkt dat het grootste deel geschikt wordt bevonden na de keuring. Van Nieuwenhuizen wil op korte termijn bezien of de keuring door psychiaters tegen een vast tarief kan en of er kwaliteitseisen kunnen komen voor de keurende psychiaters.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ministerie schaft verplichte rijtest af voor mensen met autisme | RijschoolPro