Terwijl benzineprijs records blijft verbreken, is nu ook diesel duurder dan ooit

Nadat eerder de adviesprijs voor een liter benzine record na record verbrak, is ook de prijs van een liter diesel in Nederland hoger dan ooit. Met een dieselprijs van 1,559 euro per liter kon het vorige record van 1,558 uit oktober 2012 doorgestreept worden, blijkt uit gegevens van UnitedConsumers.

Niet alleen de adviesprijs van een liter diesel is historisch hoog, want voor een liter Euro 95 geldt sinds donderdag een nieuwe prijs van 1,913 euro per liter. Daarmee wordt het record van woensdag (1,911) alweer verbroken, stelt UnitedConsumers. De consumentenorganisatie houdt de brandstofprijzen dagelijks bij. Dat doet het bedrijf op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen.

Vraag naar olie

Dat de prijzen zo hoog zijn, heeft te maken met de wereldwijde vraag naar olie. Die neemt sterk toe, omdat veel economieën weer herstellen na de coronacrisis. Bovendien wordt er minder olie uit de grond gepompt dan voorheen, vooral omdat olieconcerns volgens het ANP sneden in hun exploratie-uitgaven. Olieprijzen stegen donderdag eveneens tot het hoogste niveau in 2,5 jaar. De verwachting is dat de vraag naar olie alleen maar toeneemt.

Toch zijn er nog altijd tankstations waar consumenten E10 voor minder dan 1,70 euro per liter kunnen krijgen, aldus prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.