TeamAlert start nieuwe campagne tegen gebruik van lachgas in het verkeer

Lachgas, foto persbericht TeamAlert (MRD & Jack – Dizzy (prod. SRNO))

Jongeren gebruiken steeds vaker lachgas in het verkeer en veroorzaken hierdoor ongelukken. Om jongeren bewust te maken van het gevaar van lachgas en de schadelijke gevolgen voor de gezondheid, is TeamAlert de samenwerking aangegaan met muzieklabel Avalon Music. In de campagne zijn jongeren te zien die vertellen over hun ervaring met lachgas.

In het verkeer gebeuren talloze, ernstige ongelukken door het gebruik van lachgas. TeamAlert en Avalon Music gaan in gesprek met jongeren en pakken de problemen met lachgas in het verkeer aan. Hieruit is een video ontstaan waarin vier jongeren vertellen over hun ervaringen met lachgas en wordt hun kennis getest.

Het muzieklabel raakte geïnspireerd om de handen ineen te slaan met TeamAlert, vanwege de twee rappers MRD en Jack die via Avalon music het nummer ‘Dizzy’ uitbrachten over het gevaar van lachgasgebruik. Het label wil dan ook graag het maatschappelijke probleem van overmatig lachgasgebruik bespreekbaar maken. TeamAlert voerde vorig jaar al de campagne “Rij ballonvrij”.

Gevaar

In de video wordt uitgelegd wat er gebeurt als je lachgas gebruikt; je hersenen krijgen zuurstof tekort waardoor je misselijk of duizelig kan worden en zelfs bewusteloos kunt raken. Ook heeft het invloed op het reactie- en concentratievermogen, waardoor je een groot gevaar bent in het verkeer. Ook een aantal uur nadat iemand lachgas heeft gebruikt, kan het reactie- en concentratievermogen nog niet hersteld zijn. Op de lange termijn kunnen gebruikers een tekort krijgen aan vitamine B12, dat kan leiden tot bloedarmoede, zenuwschade of zelfs verlamming.

Verboden

Momenteel is het gebruik van lachgas slechts verboden in een aantal gemeentes. Rijden met lachgas is overal verboden en ook het vervoeren van een lachgastank, omdat deze kan ontploffen.

In 2020 schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een Kamerbrief dat ze het probleem van lachgas aan wilde pakken. Door het te plaatsen op lijst II van de Opiumwet, zal het gemakkelijker worden om op te treden tegen het middel. Het verbod zou in de tweede helft van 2021 in werking treden, maar dit lijkt vooralsnog niet te worden gehaald. Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, liet op 18 juni jl. in een Kamerbrief weten dat de impact van de strafbaarstelling van lachgas nog verder onderzoek nodig heeft. De kans dat het dit jaar nog een verboden middel wordt, is daarom klein. Kamerleden vroegen middels een motie of de minister het proces kan versnellen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.